Temelia vietii

Author: I.N. Dragos

„Intelepciunea e temelia vietii“ (proverb arab)

De-a lungul vietii, acumulam fara incetare, fiecare dupa capacitatile sale, cunostinte si experienta in toate domeniile, fapt care ne ajuta sa navigam, mai bine sau mai putin bine, pe valurile rareori linistite ale vietii.

De altfel, un alt proberb arab spune ca „Nimic nu-l povatuieste pe om mai bine decat experienta sa. Intelepciunea este o comoara care nu se termina, daca se cheltuieste din ea, o provizie care nu se imputineaza, un vesmant care nu se destrama, o desfatare care nu cunoaste sfarsit“.

Fara intelepciune si experienta, „am trai fara nici o tinta in viata, am trece prin lume ca niste fire de paie pe fata unui rau“, cum scria Seneca in urma cu aproximativ doua mii de ani.

Filozoful grec Democrit sustinea, cu peste trei secole inaintea erei noastre, ca „este intelept nu acel care se intristeaza de ce-i lipseste, ci acel care se bucura de ce are“, iar poetul persan Saadi scria in secolul XIII: „Ma plangeam ca nu am incaltari. Trecand prin dreptul moscheii din Damasc, am vazut un om fara picioare si am incetat sa mai cartesc impotriva destinului“.

O formulare mai complexa este aceea conceputa de Shakespeare in „Regele Lear“: „Sa ai mai mult decat arati, sa spui mai mult decat sa dai crezare, sa tii mai putin decat sa arunci, sa lasi incolo bautura si sa stai acasa, si vei avea mai mult decat suta la suta castig“.

 

Tags: , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.