Mâncare grecească de post – Louvi

recipesIngrediente: 300 g boabe de fasole pestriţă, fasole verde păstăi, 1 dovlecel, ulei de măsline, zeama de la o lămâie, ceapă albă

Fasolea se pune la înmuiat cu câteva ore înainte de fierbere. După ce a fiert suficient încât să fie moale, se adaugă dovlecelul spălat şi tăiat felii rotunde, împreună cu fasolea păstăi. Se fierbe totul încă 15-20 minute, până se înmoaie dovlecelul.

Chiar dacă zeama nu a scăzut (ca la iahnia de fasole), se scoate fasolea şi dovlecelul cu o spumieră şi se formează poţii pe farfurii.

Peste ele se pune zeamă de lămâie şi ulei de măsline. Se serveşte cu ceapă albă crudă (de preferintă spartă şi frecată cu puţină sare) şi cu pâine neagră. Un alt fel de servire se face cu ceapă roşie tocată pe deasupra, bucăţi de roşii şi pătrunjel.

În Creta reţeta se face cu boabe de fasole proaspete, extrase din păstaie, dar putem foarte bine să folosim fasole uscată. Când este folosită fasolea proaspătă, mâncarea se numeşte Louvi fresko sau Ambelofassoula, în greceşte.

 

Tags: , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Privacy Preference Center