Zacusca de vinete si ciuperci
Ingrediente: 4 kg vinete, 1,5 kg ceapa, 2 kg ardei capia rosu, 2 kg ciuperci champinion, 500 ml ulei, 5-6 linguri bulion, sare, 2 linguri piper boabe, 5 foi de dafin
Mod de preparare:
Se coc vinetele si ardeii, pe plita sau direct pe flacara, depinde cum preferati. Vinetele se curata si se lasa la scurs (12 de ore), ardeii se curata de coaja, dupa ce au fost presarati cu sare si au stat 1 ora intr-un vas acoperit.
Vinetele se toaca, ardeii se taie cubulete. Ciupercile se spala si se taie felii subtiri.
Ceapa se curata si se taie mai mare, apoi se pune la calit in uleiul incins, se presara sare si se lasa pana devine aurie.
Peste ceapa calita se adauga ciupercile si se lasa la foc acoperit pana cand isi lasa zeama. Apoi se adauga ardeii copti, se amesteca bine si se lasa 10 minute inainte sa adaugam vinetele.
Dupa ce amestecam bine punem bulionul, sare dupa gust, piperul si foile de dafin.
Se fierbe la foc mic (eventual se asaza pe o plita ca sa nu se lipeasca), amestecandu-se din cand in cand.
Zacusca se pune fierbinte in borcane, acestea se asaza fara capac in tava cuptorului si se lasa la foc potrivit 10-15 minute. Borcanele vor ramane in cuptor pana aproape de racirea acestuia, apoi se pun capacele si se lasa borcanele acoperite cu o patura pana a doua zi.