Varza murata
Author: Angela Draghici
Se alege varza bine indesata si bine coapta, cu foile cat mai subtiri, sa nu fie verde si sa nu aiba foile crete. Varza se curata de frunzele vestejite, se spala si se pune la scurs. Se taie din cotor, partea exterioara, apoi se cresteaza cotorul in forma de cruce.
Este o greseala sa se scoata cotorul cu totul, pentru ca este partea care contine cele mai multe vitamine. La fundul butoiului se pune hrean taiat subtire in suvite si cine vrea, boabe de porumb (insa acestea ar putea tulbura zeama!).
Se asaza varza in recipientul pentru murat, astfel incat sa nu ramana locuri intre capatanile intregi. Printre capatani se pune marar uscat si bucati de hrean. La jumatatea butoiului se incepe sa se presare printre randuri sare, calculandu-se 250-350 g la 10 litri de apa rece.
Se umple recipientul cu apa pana sus, se pune teasc (greutate) deasupra si capac, lasandu-se 3 zile fara sa se deschida. Dupa 3 zile se vantura apa cu ajutorul unui tub de plastic sau trestie, in care se sufla pentru a se amesteca sarea. Operatia se repeta din 3 in 3 zile, in total de 4 ori, apoi mult mai rar.
Daca se formeaza floare deasupra, se scoate teascul si capacul, se aduna floarea; teascul si capacul se spala bine cu apa, ca si gura butoiului, dupa care se pun la loc.
De obicei, varza se pune la acrit de Sf. Dumitru. Se tine o luna sau doua (depinde te temperatura exterioara), pana cand se constata ca sa acrit. Dupa acrire nu se mai vantura.
at 2:01 pm
Cum adica “sa nu ramana locuri intre capatanile intregi”? Capatani patrate au poate unii dar la varza n-am mai vazut!
at 8:41 am
varzzzzzaaaaaaaa
at 11:43 pm
Pun varza la murat de ani buni si niciodata nu am dat gres.
Eu mai pun usturoi, varza rosie sau sfecla rosie.
Punerea la murat in luna octombrie este prea devreme; eu o pun pe la mijlocul lunii noiembrie.
Dupa cca 10 zile varza se inmoaie si deci este necesar a se completa.
Apropo de spatiile libere: ele nu pot fi eliminate dar se pot pune jumatati de varza. De altfel cel mai bine este sa folosim varza de diferite marimi. Cele mai mari sunt bune pentru sarmale iar cele mai mici pentru mancarea facuta la cuptor.
at 1:16 pm
printre capatani se poate pune si varza tocata s-au varza mai micaq
at 8:19 am
dece sa facut la varza murata mucoide dupa 3 saptamini
at 12:39 am
trebuie vanturata inca de la inceput! in general, din cauza asta facefloare sau mucoide! scrie in reteta
at 10:29 am
datorita toamnei calduroase,varza mea s-a acrit dupa o saptamana si mi-se pare ca incepe sa se inmoaie
stie cineva cat conservant sa pun la un butoi de 80 litri
at 11:14 am
depinde de conservant. eu as pune conservant de la dr. oetker, exact dupa indicatiile de pe plic
at 4:05 pm
Multumim ptr reteta.Eu am pus ptr prima oara anul asta dar apa f sarata.Ce pot sa mai fac?Acum a inceput sa fermenteze si am pus varza de vreo luna.Multumesc anticipat