Dulceata de struguri
Author: Andrada
Ingrediente: 1 kg struguri, cantariti dupa ce au fost curatati de coaja si seminte, 1 kg zahar, vanilie, 50 ml zeama de lamaie sau 50 g glucoza, 1/2 l apa.
Pentru dulceata se aleg numai struguri cu boabe mari cu coaja groasa si miezul compact (nu zemos). Coaja se curata usor cu mana si cu un cutit, tragand din partea unde a fost prinsa codita spre varf, apoi cu o scobitoare se scot semintele: boabele curatate se cantaresc.
Intr-o cratita se pune zaharul, apa, zeama de lamaie si 2-3 cm dintr-un baton de vanilie. Se amesteca putin, pe foc, pana cand se topeste zaharul. Siropul se fierbe, pana cand se leaga (cand se ridica lingura din sirop pe latul ei, cad deodata 3 picaturi una langa alta) si apoi se adauga boabele de struguri.
Cratita se lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se trece la foc mijlociu si se lasa pana cand se leaga din nou siropul (dar nu prea mult). Cand dulceata este gata, fructele plutesc in tot siropul pana la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos).
Strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta gelatinoasa care va gelifica siropul chiar daca este mai subtire, dupa ce acesta se raceste. Daca se leaga prea mult, siropul se va ingalbeni si va capata gust de zahar ars, deci trebuie mare atentie.
Daca nu s-a pus baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga numai cu un minut inainte de a se lua cratita de pe foc ca dulceata sa nu-si piarda aroma. Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si bine stors. Dupa ce s-a racit, dulceata se pune in borcane care, apoi, se leaga cu celofan.