Prune, cirese, visine – pentru placinta
Ingrediente: prune brumarii de toamna, cirese sau visine, zahar (100 g la 1 kg fructe).
Prunele brumarii de toamna, ciresele sau visinele se curata de samburi. Prunele se rup in jumatati, ciresele sau visinele, la fel (sau samburii se scot cu cleste special) si se presara cu zahar (100 g la 1 kg fructe).
Se pun fructele intr-un vas mare, se presara cu foarte putin zahar. Cand se fierb pentru sterilizare, fructele vor lasa suficient suc, cat sa le cuprinda, ca la compot.
Vor scadea foarte mult in borcane, de aceea acestea se umplu pana sus (fructele chiar se preseaza putin). Fructele se vor folosi numai pentru placinta cu spuma, cu crema de smantana, pentru galuste etc.
Siropul se foloseste separat, indulcit dupa gust. Daca se conserva de pe un an pe altul, siropul scade complet si fructele se stafidesc; in acest caz, se vor folosi si la checuri sau bomboane, ori se vor consuma ca atare.