Dulceata de caise sau prune verzi
Ingrediente: 1 kg prune sau caise verzi, 1 kg zahar, 1/2 l apa, o lamaie, vanilie.
Fructele se culeg tinere, cand samburele nu are coaja formata. Se inteapa cu un ac mai gros (2 mm ) in 7-8 locuri (se strapunge dintr-o parte pana in cealalta), tinandu-le in apa rece, pana cand se termina aceasta operatie, ca sa iasa amareala din ele.
Se pun apoi intr-un saculet din tifon simplu, mai larg (ca sa nu stea inghesuite), care se introduce in apa clocotita. Se lasa pana cand incepe sa dea primul clocot, apoi se pune repede in apa rece si se lasa 15 minute.
Apa rece se schimba de 4-5 ori pe zi, si, de fiecare data, prunele sau caisele se lasa sa stea cate 15 minute. Se pun apoi in strecuratoare fara saculet, se lasa sa se scurga si se introduc in siropul bine legat, impreuna cu zeama de lamaie (care impiedica zaharisirea) si cu vanilia. Se continua, cum s-a aratat la inceputul retetei.