Dulceata de nuci verzi

Ingrediente: 1 1/2 kg nuci verzi (250-300 buc) cu samburii neformati, 1 kg zahar, 1/2 l apa, o lingura miere de albine (100 g), zeama de la o lamaie mare (50 ml) sau 100 g glucoza, 2 cuisoare, 1-2 bucati scortisoara nemacinate, vanilie.

Mod de preparare:

Nucile se culeg cu samburii neformati (cu aspect gelatinos) si se curata de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja nucii propriu-zise, care este inca alba si moale.

Din cantitatea initiala va ramine 1 kg nuci curatate. Pe masura ce se curata, nucile se pun in apa rece, ca sa iasa amarela din ele si sa nu se inegreasca. Se lasa astfel 24 ore, acoperite cu o farfurioara intoarsa (ca sa le mentina scufundate in apa) schimband apa de 2-3 ori in acest rastimp.

Cojile verzi se pun intr-o sticla cu gitul larg, se acopera cu spirt indoit cu apa sau numai cu rachiu alb si se tin 20 zile sa se macereze. Din aceasta esenta se va prepara lichiorul.

Nucile curatate se scurg de apa a doua zi si se limpezesc bine. Intr-o cratita, zaharul, mierea si zeama de lamaie sau glucoza se amesteca pe foc, cu apa, pana cand se dizolva zaharul.

Cand siropul da in clocot, se pun nucile si condimentele. Se fierb pana cand se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul. Cratita se ia de pe foc si, daca ridicandu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una langa alta, inseamna ca dulceata este gata.

Se continua, cum s-a ratat la inceput. Dupa ce s-a racit, se pune in borcane. Este o dulceata cu aroma foarte placuta.

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

  • OLARU ANASTASIA

    hmmmmmmmm ce delicios

  • MIHAI

    ESTE DELICIOASA AM FACUT SI EU.

  • emilia

    de cativa ani si eu am inceput sa fac este ceva nemaipomenit de bun as vrea reteta de la dulceata de trandafiri

  • iacinta

    ci provo

  • dragele mele gospodine,n-are ce sa caute o alta aroma in dulceata de nuci. clar!nuci si atat!100 de nuci la kg de zahar ,daca sunt nuci mici,80 nuci/kg zahar daca sunt nuci mari ;dupa curatire ,se pun in apa rece ;se pregatesc doua oale cu apa in clocot ,se trec nucile prin ambele opareli,chiar se dau in clocot cate 5 min in fiecare oala,se scot pe o panza pt scurgere si se introduc in siropul (1kg zahar/un pahar 250ml apa)bine legat .inainte de a da dulceata de pe foc ,se dizolva 1 lingurita sare de lamaie intr-o ceasca mica de apa si se amesteca bine.aceea este aroma dulcetii de nuca verde.pofta buna!

  • george

    Va multumesc pentru reteta de nuci verzi.
    george

  • mihaela

    asta dulceata care zice doamna nela nu care e scris

  • CORINA

    este reteta cea mai completa ,dar am rezerve la acele cuisoare

  • INGREDIENTE:

    250 gr petale de trandafiri,
    1 kg zahar,
    1 l apa,
    2 plicuri sare de lamaie,

    MOD DE PREPARARE:
    Petalele de trandafiri se freaca cu sarea de lamaie amestecata cu 3 lg zahar se lasa deoparte si se prepara siropul. Apa cu zaharul se fierb cam15 min pana ce siropul incepe sa se lege.Se adauga petalele de trandafir si se fierbe la foc mare timp de 20 min.Se incearca daca dulceata este gata punand putina dulceata la rece in frigider Daca siropul este legat atunci dulceata este gata.Dupa ce s-a racit se pune in borcane sterilizate la cuptor.

    asta e dulceata de tradafiri

  • kamy43

    eu tin nucile vreo 2 ore in apa cu lamaie…nu 24 de ore si nu le oparesc…asa facea bunica,asa fac si eu…pun zeama de lamaie si coaja de lamaie…nu vanilie,nu scortisoara…le fierb la foc mic vreo 3 ore si gata…la borcan cu ele…

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Privacy Preference Center