Compot din piersici, caise, pere
Ingrediente: 4-5 kg fructe (de un singur fel sau amestecate), 1 kg zahar, 3 l apa, vanilie.
Fructele curatate de coaja si de samburi si taiate in jumatati sau sferturi (perele) se asaza suprapuse, in borcane, cu partea bombata in sus.
Siropul rece se toarna peste ele, cat sa le cuprinda, pana la 2-3 cm sub gura borcanelor, ca sa ramana loc sa se dilate lichidul la fiert.
Borcanele se leaga si, apoi, se sterilizeaza. Daca piersicile si caisele, mai tari, se pun intregi, sunt necesare borcane mai mari, deoarece ramane mult spatiu gol intre ele.
Se pot opari in sirop clocotit, un minut, ca sa intre mai bine in borcane. In rest se procedeaza ca mai sus.
De asemenea, fructele se pot folosi la prajituri, salate de fructe, inghetata, trase in ciocolata sau se pot consuma asa.