Amorul, o poveste dintotdeauna
Author: Icewoman
Fecioara din Siracuza, Lucia, dupa spusele legendei, a fost denuntata de iubitul ei ca este crestina si a fost condamnata pentru prostitutie. Trupul sau a fost taiat in bucati si ars pe rug. Martira din epoca lui Diocretian a fost sanctificata. Sarbatoarea religioasa „Sf. Lucia“ cu povestea tragica a unei iubiri tradate face ca fetele sa se inchine acestei sfinte.
Centura de castitate era aplicata scavilor de pret, spre a nu le dauna relatiile cu femeile. Si gladioatorii aveau parte de acelasi tratament, in special inaintea luptelor din arena, spre a li se pastra forta combativa. Flautistii si cantaretii din randul oamenilor liberi purtau fibula – pavaza de arama, cum o denumeste poetul latin Martial – pentru a face mai cautate favorurile lor de ordin erotic.
Tinerii usuratici din epoca romana – cea imperiala, cand decadenta moravurilor se accentuease – isi epilau pulpele si bratele. Prilej pentru Martial de a numi un asemenea specimen „craidon cu picioare spane“.
Apuila, un tinut sin Italia de sud, era vestita in antichitate prin castitatea femeilor.
La 175 (i. Hr.) s-au instituit jocurile florale, desfasurate nocturn, la lumina tortelor: era o sarbatoare in care se dadeau in spectacol (a se citi „in stamba“) curtezanele Romei. Un fel de striptease antic.
Un obicei medieval italian: fetele mergeau la malul marii si, cu ghiocel la ureche, numarand catargele vazute in larg, isi ghiceau baiatul sortit.
In antichitate, Insula Cipru era vestita prin casele sale de prostitutie. Ciprul era si unul dintre principalele locuri de cult ale zeitei Venus – Afrodita la greci – care mai era numita si Venus Cyparia. Acest cult fusese introdus de fenicieni. In secolul al XIV-lea, regale Pierre III de Lusignon a luat masuri aspre pentru starpirea bordelurilor.
Un personaj, Capitanul, din Commedia dell’Arte, aminteste de Cipru si curvele de aici unde „tarfele sunt mult mai focoase in desfatarile Venerei, si mai iscusite decat celelalte femei“.
Faustina, sotia imparatului-filosof Marc-Aureliu, si-a dezamagit sotul prin frivolitatea ei, fara sa existe dovezi propriu-zise ca i-ar fi pus coarne. Episod istorico-amoros tratat de dramaturgul englez Marlowe in comedia „Limba Faustei“.