Despre bine si rau

Author: I.N. Dragos

De-a lungul timpului, inca din antichitate, au curs rauri de cerneala pe tema binelui si raului, pe buna dreptate de vreme ce Shakespeare spunea, intr-una din piesele sale de teatru, ca „Panza vietii noastre e tesuta din bine si din rau, deopotriva“.

In viata, insa, se intampla adesea cum spunea filozoful grec Democrit, cu cateva sute de ani inainte de epoca moderna: „Cauti binele fara sa-l gasesti si gasesti raul fara sa-l cauti“.

Potrivit unui vechi proverb arab, „Valoarea fiecarui om sta in binele pe care-l face“, deoarece, conform altui proverb de aceeasi sorginte, „Faptele vorbesc despre tine, nu promisiunile“.

Cum bine se stie, desi se spune ca oamenii sunt rasplatiti dupa fapte, in viata lucrurile sunt departe de a se petrece dupa aceasta dreapta judecata.

Astfel, marchizul de Vauvenargues, scriitor francez din secolul XVIII, scria: „Orice serviciu le-am face oamenilor, nu le facem niciodata bine cat cred ei ca merita“.

Shakespeare este chiar mai categoric in piesa sa „Iulius Caesar“, punand in gura lui Antoniu replica:

„Ce face rau unui om traieste inca
Si dupa moartea lui. Adesea insa
Se-ngroapa binele cu el“…

Si totusi ce lucru minunat este sa-ti ajuti semenii, dintre putinele datatoare de profunde satisfactii! Dupa cum scria Heindrich Mann: „Forta e puternica, dar bunatatea e si mai puternica“.

 

Tags: , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.

 
 

Privacy Preference Center