Ghid de îngrijire intimă de la un medic ginecolog
Îngrijirea zonei intime a femeilor este un subiect prea puțin discutat pentru cât de important este. Faptul că vaginul este o componentă semnificativă din anatomia femeii care are puterea de a se curăța singur este deja cunoscut. Cu toate acestea, îngrijirea intimă joacă un rol crucial în menținerea sănătății și prevenirea unor posibile infecții și probleme. Mai mult decât atât, uneori, din dorința de a păstra zona curată, se apelează la anumite acțiuni care au un rezultat opus.
De aceea, astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital a pregătit un ghid de îngrijire intimă care să vină în ajutorul tuturor femeilor.
1. Renunță la dușul vaginal
„Dușul vaginal poate face mai mult rău decât bine. De ce? Vaginul este un organ uimitor care se păstrează curat prin echilibrarea bacteriilor sănătoase și menținerea unui Ph optim. În schimb, dușul vaginal elimină o parte din acea bacterie sănătoasă, schimbând chiar și pH-ul astfel încât, infecțiile se pot instala mult mai rapid.” afirmă dr. Silviu Iștoc.
Cum îți păstra totuși mirosul proaspăt? Zona genitală a fiecărei persoane miroase diferit și există modalități naturale pentru a influența parfumul personal, inclusiv schimbarea a ceea ce mănânci. Alimente precum ananasul pot face ca vaginul să aibă un gust sau un miros mai dulce, în timp ce sparanghelul poate avea efectul invers.
2. Folosește produse fără parfum
Dacă mai sus am vorbit de dușul vaginal, află că și produsele pentru igiena externă ar trebui folosite cu grijă. Alege-le întotdeauna pe cele fără parfum pentru a nu pune în pericol iritarea zonei. De asemenea, ar fi indicat să folosești un gel de curățare special conceput pentru igiena intima care are un ph adecvat.
3. Atenție la lenjeria intimă
Dacă vorbim de alegerea lenjeriei intime, zona inghinală are o preferință: bumbacul. Acest material lasă pielea să respire, spre deosebire de alte materiale sintetice care păstrează umiditatea, fiind un mediu propice bacteriilor.
Folosește lenjerie intimă din bumbac mai ales când efectuezi activități fizice care presupun transpirație. Evită pe cât posbil contactul direct cu echipamentul de sport pentru a te feri de posibile infecții.
4. Fii riguroasă mai ales în acea perioadă a lunii
Unul dintre cele mai bune moduri prin care poți să te simți proaspătă în această perioadă a lunii este păstrarea unei bune igiene. Schimbarea absorbantului sau a tamponului în mod regulat este esențială nu doar pentru igiena menstruală, dar și pentru sănătatea ta. Astfel, nu păstra tamponul mai mult de 3 ore și înceracă să folosești, în principal, absorbante în locul tampoanelor interne.
5. Nu uita de controlul anual la ginceolog
Un lucru la fel de important ca cele de mai sus este controlul periodic la ginecolog. Vorbește întotdeauna cu medicul tău înainte de a lua în calcul schimbarea rutinei de îngrijire a zonei intime. El ta va îndruma către ceea ce ți se potrivește ție. De asemenea, mersul regulat la control te va preveni de posibile afecțiuni.
Pentru a menține sănătatea zonei intime, este necesară o îngrijire riguroasă și bine efectuată. Adaugă cele 5 sfaturi de mai sus în rutina ta zilnică și cu siguranță vei observa o diferență!
Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, sa aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.
at 9:59 pm
Excelent ghidul, multumesc mult pentru informatie!
at 9:53 pm
Un ghid de nota 10. Big like!