Cum ne reconectăm la feminitatea noastră?

feminitateaRiscuri care planează asupra feminității și a relației de cuplu.

Se vorbește tot mai des despre pierderea feminității și adoptarea unor trăsături profund masculine de către reprezentantele sexului frumos. Trăsături precum compasiunea, naturalețea, jucăușenia, delicatețea, eleganța sau blândețea au fost înlocuite de duritate pragmatism, egoism, vulgaritate, brutalitate și atingerea scopurilor cu orice preț.

Chiar și în relația de cuplu lucrurile tind să se schimbe, femeia să împrumute din energia masculină și să manifeste un control excesiv în relație. Partenerii de cuplu ajung să își schimbe rolurile, ceea ce creează un cerc vicios și îi aruncă pe cei doi în posturi și roluri nefirești. Psihologii atrag atenția asupra faptului că atunci când energia feminină este perturbată în cuplu, acest lucru dezechilibrează și energia masculină. Acest dezechilibru energetic individual se traduce la nivel mondial prin apariția crizelor, a rasismului, a urii și a agresivității, toate acestea fiind de fapt simptome ale unei energii masculine profund dezechilibrate, dat fiind că este lipsită de contrapartea ei feminină.

“Feminitatea transcede planul fizic și este, în principal, despre emoție, stare, trăire. Înseamnă mult mai mult decât forme voluptoase, rotunjimi și ținute sexy. Feminitatea este o trăire, o energie care vine din interior, din straturile noastre profunde, unde se naște, de fapt, acest impuls, această chemare, a ceea ce avem noi de facut și îndeplinit ca ființe pe acest pământ. Dacă energia masculină este orientată spre acțiune, scop, competiție, spre formă și concretețe, energia feminină este focusată pe proces, pe felul în care ne simțim în drumul spre atingerea unui obiectiv, în drumul spre succes, pe a da timp și spațiu unor lucruri să se nască. Este focusată eminamente în interior, pe emoții, și nu spre exterior. Este curgătoare și unificatoare, nu competițională și dihotomică, așa cum este energia masculină. Freud descria foarte frumos energia feminina ca , care așteaptă liniștită într-o tăcere fertilă, plină de înțelepciune și sens”, explică Valeria Vîrlan, psihoterapeut integrativ, membru al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă.

Care sunt cauzele care conduc la pierderea feminității?

“Feminitatea este o calitate, o resursă cu care noi, femeile, ne naștem. Există situații însă, în care ne deconectăm de la ea pe parcurs, angrenate fiind în diverse procese și având un stil de viață haotic, fără alocarea unui timp și spațiu pentru sinele nostru profund”, a adăugat Psih. Valeria Vîrlan. Multe dintre noi am experimentat transformarea de la firi vesele, visătoare și optimiste, la un „robot” setat pe muncă, fără planuri și speranțe, închise și împietrite în fața a tot ceea ce înseamnă sentiment. Iată care sunt motivele care au condus către ceea ce înseamnă o deconectare de la sursa profundă a energiei feminității:

1) Lipsa de repere. Dacă în jurul nostru nu există femei conectate la feminitatea lor, nu vom avea un model demn de urmat, care să ne inițieze în tainele feminității. Dacă în societate sau în mediul profesional în care activăm vedem femei în poziții de management care „calcă pe cadavre”, manifestând duritate și competitivitate excesivă pentru atingerea scopurilor, dorind să ajungem cel puțin la rezultatele lor, le vom copia comportamentul.

2) Repere greșite de feminitate. Dacă bunicile sau mamele noastre au trăit umilințe, jigniri sau alte astfel de situații nefericite, ori, din contră, dacă în copilărie am fost expuse unui model de mamă de tipul femeii „bărbată”, adică total deconectată de corpul, emoțiile și feminitatea ei, foarte activă în a prelua și manifesta atribuțiile bărbatului, ceea ce noi vom duce mai departe în viețile noastre va fi un model greșit de feminitate. De asemena, falsele modele de feminitate, de care abundă mass-media, axate strict pe aspectul exterior, având o conduită de parvenire și lipsă a valorilor, nu fac decât să adâncească acest dezechilibru al feminității.

3) Femei axate pe carieră, cu orice preț. Aceste femei care manifestă adesea un comportament de deconectare de propriul corp și de emoțiile lor, mult mai preocupate fiind de scopul final decât de ele însele, au o energie feminină scăzută. A nu se înțelege că o femeie, conectată la energia sa feminină, nu poate avea succes în plan profesional. Diferența este că, pentru ea, drumul spre succes este natural și fără compromisuri deoarece nu se pierde din vedere nicio clipă pe ea sau nevoile sale.

4) La polul opus, femeile care se află într-o perpetuă grijă cu privire la ziua de mâine. Grijile financiare și stresul slăbesc feminitatea, vitalitatea, sexualitatea, creativitatea și bucuria din viețile lor, ceea ce implicit va aduce un dezechilibru interior.

5) Stilul de viață. Ce ne mai slăbește feminitatea este stilul de viață dezorganizat și nesănătos: regim alimentar nepotrivit, nopți pierdute, odihnă puțină și starea de continuu roller coster emoțional în care stăm fără a încerca nimic pentru echilibrarea noastră.

Cum ne (re)conectăm la feminitatea noastră?

“Dacă în antichitate existau ritualuri de trecere, prin care fetițele erau învățate de femeile înțelepte din trib cum să se conecteze la feminitatea lor profundă și să o manifeste în viețile lor, astăzi aceste ritualuri nu numai că lipsesc cu desăvârșire, dar ceea ce ducem cu noi este o feminitate contorsionată, plină de răni dobândite în istoria personală, dar și în istoria umanității, de-a lungul timpului”
, amintește Psih. Valeria Vîrlan, care totodată ne oferă și câteva sfaturi pentru a ne reconecta la feminitatea noastră:

Crează-ți propriile ritualuri de conectare la sinele tău profund, deci la feminitate! Acest lucru înseamnă să ne acordăm timp de calitate nouă însene, prin care să investim anumite obiceiuri rutiniere zilnice cu emoție și însemnătate. Iată câteva exemple prin care poți face acest lucru: dușul rapid, în 5 minute, poate fi înlocuit cu o baie fierbinte, armonizată cu spumă, petale de trandafir, lumânări și muzică; o ceașcă de cafea băută în grabă, în picioare, poate fi savurată pe îndelete în compania unei cărți bune, ori cu pauze de focusare pe respirația proprie; jumătate de oră de așteptare până când mașina de spălat a terminat programul, se poate transforma în jumătate de ora în care ne așezăm confortabil și încercăm să ne conectăm conștient cu noi prin meditație și/sau introspecție. Practic, orice formă de acțiune pe care încetezi să o mai faci automat, pe repede înainte, deconectată de tine, de corpul și emoțiile tale, căreia îi adaugi, în schimb, savoare, aducându-te pe tine în „aici și acum”, devine o cale de accesare a feminității tale profunde.

Pune pauză agitației cotidiene și conștientizează-ți feminitatea! Feminitatea vine din interior, așa că atunci când taskurile, grijile și viața de zi cu zi ne domină, este timpul să luăm o pauză, să ne relaxăm puțin, sa ne detașăm și să căutăm adânc în sufletul nostru acele emoții care ne bucură sufletul. Tot ceea ce facem cu bucurie, cu pasiune, care ne face să vibrăm de plăcere, indiferent că este vorba despre un hobby sau despre profesia noastră, este încă un prilej pentru noi de manifestare a energiei feminității în viața noastră. Doar astfel putem readuce în existența noastră abundența, frumusețea, bucuria, iubirea, magia și misterul.

Creează-ți un grup de femei dornice să pornească și ele în călătoria feminității! În cadrul unui astfel de grup vei putea “curge” nestingherită cu emoțiile tale, pozitive sau negative, fără a fi judecată sau a pretinde că ești altcineva decât ești. Acesta este cercul tău sacru de femei prin intermediul căruia voi toate puteți să vă conectați împreună la fluviul inconștient al feminității care curge prin noi toate.

Nu mai fi critică cu privire la celelalte femei! Încearcă să saluți calitățile și femininul frumos din ele, în loc să fii focusată pe ceea ce nu este în regulă la ele. Eliberează-te pe cât posibil de criticismul din viața ta.

*Valeria Vîrlan este psiholog și psihoterapeut integrativ, membru al Asociației Române de Psihologie Integrativă, cu peste 17 ani de experiență în lucrul cu oamenii. Aceasta abordează în practica privată atât terapia de cuplu, cât și terapia individuală și organizează, de asemenea, în mod constant grupuri de dezvoltare personală și workshopuri de femintate, construind astfel o comunitate unde femeile se pot exprima liber. Mai multe informatii despre feminitate si Psih. Valeria Virlan, puteți afla accesând grupul public Arta de a fi femeie: https://www.facebook.com/groups/1650419685247987/, precum și pagina sa oficială de Facebook: https://www.facebook.com/psihoterapeut.valeria.virlan/.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.