Scapă de metabolismul lent şi obţine o siluetă de invidiat!
Este un lucru bine stiut că scăderea în greutate începe în primul rând cu adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe o dietă variată, legume, fructe şi sport. Însă ce ne facem atunci când în ciuda tuturor acestor măsuri, nu reuşim să ajungem la silueta dorită sau kilogramele în plus oscilează de la o lună la alta?
Cauzele creşterii în greutate sau a fluctuaţiilor kilogramelor pot ascunde cel mai adesea anumite probleme medicale sau dezechilibre metabolice ce împiedică funcţionarea corectă a organismului.
Dr. Popa Liliana, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice atrage atenția asupra celor mai comune greșeli, care realizate în mod involuntar, pot influența metabolismul și implicit fluctuațiile în greutate: „Metabolismul constă în ritmul în care organismul nostru convertește în energie tot ceea ce mâncăm și bem. Acesta diferă de la o persoană la alta și poate fi unul mai accelerat sau unul mai lent. Metabolismul lent este o entitate rară și de obicei se ascunde în spatele unor boli endocrine care necesită tratament specific, cum ar fi hipotiroidismul sau sindromul Cushing. Cu toate acestea, activitatea metabolică lentă poate fi cauzată și de mici greșeli zilnice, însă multe dintre acestea pot fi îndreptate cu ușurință. În primul rând, organismul nostru are nevoie de odihnă. Dacă alocăm somnului mai puțin de 5-6 ore pe noapte, organismul nu mai transformă hrana în energie, ci în depozite de grăsime. O altă greșeală importantă este neglijarea meselor, din cauza stilului de viață haotic și stresant. Organismul nostru funcționează la parametri normali doar atunci când frecvența meselor este una corecta, adică trei mese principale și doua gustări (de preferat fructe, sucuri naturale, iaurt, sana sau lapte).”
Deși mesele regulate au o importanță deosebită, un rol la fel de însemnat îl au și alimentele pe care le încorporăm zilnic în dietă, astfel unele dintre acestea pot ameliora și combate insuficiențele cauzate de metabolismul lent.
Cerealele integrale pot deveni cei mai buni prieteni ai metabolismului lent, deoarece acestea au un conținut bogat în carbohidrați complecși ce stimulează creșterile metabolice prin stabilizarea nivelului de insulină. Mai mult, cerealele foarte bogate în fibre, precum orezul brun sau ovăzul determină organismul să ardă mai multe grăsimi, deoarece acestea necesită mai mult efort pentru a fi procesate.
Ceaiul verde este o altă sursă esențială imbunătățirii proceselor metabolice. Datorită conținutului bogat în antioxidanți, planta de ceai verde stimulează arderile calorice și conform studiilor, accelerează procesarea grăsimilor cu 4%.
O altă măsură pentru combaterea oscilațiilor în greutate și pentru îmbunătățirea proceselor metabolice, o reprezintă sportul: „Activitatea fizică nu trebuie deloc neglijată, fiind un factor extrem de important în procesul de slăbire. Este recomandat să facem exercițiu fizic cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Atunci când o persoană care se confruntă cu creșterea în greutate experimentează un eșec în acest proces deloc facil, alături de exercițiul fizic, poate veni în ajutor terapia medicală nutrițională individualizată, care este recomandată în favoarea dietelor nedocumentate în prealabil. Cuvântul “dietă” este intens folosit, este la modă și nu este inteles corect. În primul rând, nu durează o săptămână, o lună sau o anumită perioadă aleasă fără nici o logică. Excepție fac numai anumite condiții medicale (de exemplu postoperator), dar atunci sunteți monitorizați de către medici. În al doilea rând, nu există “dietă de slăbit fără mișcare” – se numește înfometare. Sunt persoane care au slăbit în acest mod asumandu-si riscurile, dar pentru a se menține au apelat până la urmă tot la exercițiul fizic! De asemenea, în afară de faptul că aceste “diete hipocalorice” au efecte negative asupra organismului (carențe de vitamine și nutrienți, căderea părului, fragilitatea unghiilor, depresie, infertilitate, insomnii), produc o scădere ponderală rapidă pe baza masei musculare determinând tulburări de comportament alimentar, cu perioade de “overeating” (supraalimentare), care duc în final la creștera exagerată a procentului de țesut adipos, cel muscular rămânâd proporțional redus”, spune Dr. Popa Liliana specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Pagosten, suplimentul Ropharma pe bază de inulină – o fibra solubilă ce ajută la menținerea echilibrului metabolic și controlul eficient al greutății, are proprietăți energizante, scade apetitul culinar în exces și prelungește senzația de sațietate fără a crește nivelul de zahăr din sânge sau a mări numărul de calorii. Lipsit de toxicitate, acest supliment alimentar reduce apetitul și stimulează absorbția calciului, prevenind astfel și fluctuațiile în greutate.
Pagosten este disponibil in farmaciile Ropharma din toată țara, dar și online pe www.ropharma-healthcare.ro, la prețul de 32,96 lei. Mai multe informații găsiți pe www.controlulgreutatii.ro.