Congelarea alimentelor

FoodAuthor: A.D.
Carnea. Carnea de vacă sau de porc poate fi congelată foarte uşor, dacă respectăm câteva reguli simple: carnea trebuie să fie controlată şi proaspătă; la dezgheţare nu trebuie congelată din nou; grăsimea trebuie îndepărtată pentru mărirea duratei de păstrare. Pachetele în care se păstrează nu trebuie săd epăşească 2 kg, trebuie împachetate astfel încât să nu conţină aer, acesta producând uscarea şi pierderea aromeu. restruile de carne trebiuie spălate şi uscate înainte de congelare, carnea afumată sau marinată (slănina, şunca) are durată scurtă de păstrare, de maximum 1 lună, deoacere intervine râncezirea datorată sării.

Peştele. Poate fi congelat crud, gătit sau prăjit, bucată întreagă, felii sau bucăţi pentru prăjire. Este recomandată congelarea peştelui crud, având conţinut mic de grăsime, pentru un timp care să nu depăşească 3 luni. Înainte de congelare, peştele trebuie curăţat, spălat şi uscat. Dacă peştele este mare, se va tăia bucăţi mai mici sau file.

Legumele. Toate legumele pot fi congelate foarte bine, mai puţin cele cu un conţinut mare de apă (salată, roşii, ridichii), gheaţa distrugând pulpa şi frunzele acestora. Unele legume necesită prefierbere, sau încălzire scurtă pentru păstrarea calităţii la congelare. Opărirea se face în oală şi timpul de fierbere se calculează din momentul adăugării legumelor în apa care fierbe. Legumele tari (gulie, ţelină, morvoc, pătrunjel), trebuie opărite timp de 5 minute, iar cele moi (dovlecei, fasole verde, mazare, bame), 2-3 minute. Legumele se scurg şi se lasă la răcit, după care vor fi ambalate în pungi de plastic de dimensiuni convenabile pentru spaţiul de congelare.

Fructele. Se vor păstra la frigider, la o temperatură de +3 grade. Dacă doriţi congelarea, acestea trebuie să fie proaspete, intacte şi nu foarte coapte. Frunctele de pădure (murele, afinele, zmeura), precum şi vişinele sau cireşele, se pot congela cel mai bine în pungi de plastic.

Ouăle. Trebuie congelate întregi sau separat (albuşul de gălbenuş), însă niciodată în coajă, deoarece aceasta se va sparge. Galbenuşul se bate cu albuşul la congelarea unui ou întreg, la 5 ouă mari adăugându-se o jumătate de lingură sare. Şi în cazul gălbenuşurilor congelate separat, se procedează la fel, iar în cazul albuşurilor, acestea se scurg şi se congelează fără să adăugaţi sare. Nu congelaţi ouă fierte sau prăjite, deoarece acestea se vor întări. Înainte cu două zile de folosire, decongelaţi ouăle în frigider.

Laptele şi produsele lactate. Laptele pasteurizat se poate congela în cantităţi mici, înainte de folosire decongelându-se în frigider. Untul sau margarina se vor congela în folie alimentară. Brânzeturile tari se vor congela în pachete de jumătate de kilogram, în felii cu o grosime de 2,5 cm. Brânza se poate usca la congelare, de aceea este bine să fie învelită în folie alimentară. Brânza de vaci poate fi congelată dacă nu este prea grasă. Se poate congela extrem de bine brânza grasă, cu condiţia ca aceasta să fie maturată complet.

 
 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.