Gripa porcina – incoltiti din nou!
Pandemia de gripa porcina cu focarul in Mexic se imprastie din ce in ce mai repede pe tot globul. A scapat de sub control sau nu? Aceasta este intrebarea care ne framanta pe toti acum.
Gripa porcina este o este o afectiune respiratorie acuta, aaruta la porci si cauzata de unul sau mai multe virusuri, o ramura a virusului H1N1. Contine gene de pasare, porc si umane, intr-o combinatie care nu s-a mai produs pana acum. Tocmai din aceasta cauza, imunitatea oamenilor in fata acestui virus nu a fost dezvoltata.
Simptomele gripei porcine
Tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculare, simptome asemanatoare gripei obisnuite. Durei de oase, senzatie de indispozitie, oboseala si nevoie de a ramane in pat; dificultate de a inghiti, inrosire a gatului si, uneori, greturi si varsaturi. Gradul dificultatii de respiratie va defini gravitatea situatiei. Totusi, cand se agraveaza, virului conduce la pneumonie si chiar moarte.
Incubatia, in cazul oamenilor, este reprezentata de o perioada de doua pana la cinci zile, cei mai expusi fiind cei tineri, cu varste intre 25 si 45 de ani, datorita faptului ca sistemul imunitar al acestora este foarte activ si reactioneaza cu intensitate in fata virusului.
Exista tratament
Cele mai multe virusuri gripale porcine cedeaza medicamentelor antivirale, precum inhibitorii neuraminidase (oseltamivir si zanamivir), dar si medicamentelor antivirale mai vechi (amantadanes).
Pacientilor din Mexic, SUA si alte tari li s-au administrat antiviralele Tamiflu si Relenza, care au avut succes in fata virusului. Aceste medicamente nu previn boala! Reduc simptomele si va salveaza boala, dar numai in conditiile in care tratamentul este administrat la instalarea primelor simptome.
Carnea de porc se poate consuma, deoarece virusul este distrus prin gatire in conditii normale, prin preparare termica, spune Ministerul Sanatatii. In schimb, din nefericire, virusul se transmite pe cale respiratorie.
Recomandarile pentru populatie ale Ministerului Sanatatii sunt: „intensificarea regulilor de igiena personala – in special spalatul pe maini; folosirea batistei personale pentru tuse si stranut; evitarea automedicatiei; evitarea calatoriilor in zonele afectate. In cazul in care acestea sunt inevitabile, se recomanda respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala“.