Dulceata de piersici
Ingrediente: 1 kg piersici (cantarite dupa ce au fost curatate de coaja si samburi), 1 kg zahar, 1/2 l apa, 30 ml zeama de lamaie sau 100 g glucoza, vanilie.
Se aleg piersici coapte, dar tari, care se desprind usor de pe sambure. Se curata de coaja cat mai subtire, cu cutitul inoxidabil (fara sa se opareasca in apa fierbinte ), se tin ia apa de var ca si caisele, 30 minute, apoi se limpezesc bine si se taie in jumatati sau in sferturi (daca sint mari).
Se adauga zeama de lamaie sau glucoza, o cuisoara, 2-3 bucatele de scortisoara sau 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se pun la foc mijlociu. Se fierb pana cand se leaga din nou siropul si piersicile plutesc in el pana la fundul cratitei (cand se ia de pe foc).
Se face proba, daca siropul este legat si, daca este gata, cratita se ia de pe foc si se aduna spuma. Dulceata se lasa sa se raceasca acoperita si apoi se pune in borcane.