Cronica tendintelor 2007

La inceputul acestui mileniu si, cu siguranta, de la sfarsitul secolului pana in prezent, „clipa de fata“ si curiozitatea pentru „clipa de maine“ impreuna cu nesiguranta viitorului indepartat, au influentat din plin moda. Privind in urma nu mai suntem siguri ca dorim sa traim „clipa de fata“. Actualitatea este foarte importanta pentru ca lumea se schimba foarte repede, exista multe proiecte noi si ateptari pe masura. Nu a mai ramas nimic din visele de demult.

Trecerea in noul mileniu a constituit un soc, insa nu s-a intamplat nimic. Intre timp, evenimente majore au influentat oamenii si lumea din ziua de azi.

Teorismul, fenomenele naturale, caderea vechilor ideologii din multe locuri ale planetei… ne-au facut sa ne gandim ca totul are un mare impact asupra naostra. Ceea ce nu trebuie sa uitam este ca putem imbunatati totul.

Astazi realizam ca avem un altfel de viitor. Dupa ani in care am neglijat istoria, acum o descoperim. Reapreciem vechile valori, traditiile, ritualurile, devin din nou o comoara din care ne putem inspira. Sapam in trecut pentru a ne gasi radacinile, ceva de care sa ne agatam; avem nevoie de ceva care sa ne aduca siguranta.

A privi in viitor moda inseamna a privi inapoi in timp. Este exact ceea ce simtim si asta se intampla si in moda. Cautam un nou echilibru intr-o lume confuza. Istoria este noua materie din care ne inspiram.

Lumea modei este inundata de imitatii care apar mai repede decat originalele si acest lucru da putere unor jucatori necinstiti. Este timpul resemnarii, a unei pauze in moda, in locul unor idei noi, pentru a deveni mai adanci in loc sa mergem mai departe.

Trebuie sa avem o viziune meditatoare in loc sa adoptam trendurile rapide, fraudele si cultele.

Am luat prea in serios amintirile neobosite, nostalgia tendintelor de astazi. La fel ca si in politica, valul neoconservator de „bunele valori ale trecutului, normele, disciplina, clasa si stilul“, sunt clar vizibile in moda zilelor noastre.

Ecouri din trecut, romantism. Istoria ne intoarce la cultures noastra. In moda, putem face un tur al Europei pentru a readuce in actualitate vechile comori, ajungand inapoi in timpurile lui Napoleon si Josephine, la Belle Epoque, Maria Antoaneta cu tot romantismul acelor timpuri, dar si la stilul simplu al uniformelor, pana la broderiile si mileurile bunicilor, vazand astfel tendintele retro care au mers aproape pana la sfarsitul secolului, in anii ’80, chiar si in anii ’90.

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.