Siropuri
Ingrediente: 5 l apa, 200 g stafide, 1,5 kg zahar, drojdie de bere cat o unghie.
Se lasa la fermentat 3-4 zile. Se strecoara, se pune in sticle si se pastreaza la rece.
Sirop de catina
Ingrediente: 750 g fructe, 6 l apa, 1 kg zahar.
Fructele se fierb inainte, apoi se adauga apa si saharul, se fierbe tot amestecul si apoi siropul se filtreaza.
Sirop de macese
Ingrediente: 100 g macese spalate si zdrobite, 1 l apa rece.
Se lasa la macerat 12 ore. Se strecoara prin panza deasa. Se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la 1 l. Se pastreaza la rece.
Se folosesc vase smaltuite nesparte sau borcane de sticla. Peste terciul ramas se pune 1 l de apa si se procedeaza ca mai sus.
Sirop de pin
Se zdrobesc 100 g muguri de pin peste care se toarna 100 g alcool de 60 de grade. Se pune intr-un borcan la macerat acoperit, 12 ore. Se agita din cand in cand.
Se toarna apoi o jumatate de litru de apa clocotita, dupa 6 ore se strecoara printr-o panza deasa. Se adauga 640 g zahar. Se dizolva la cald pe baie de apa si se filtreaza din nou prin panza deasa.
Se completeaza cu apa pana la 1 l, se pastreaza in sticle de capacitate mica. Ca tratament se pot lua 3 linguri de sirop pe zi.
at 10:09 pm
cit timp se fierbe?