Cozonac
Ingrediente: 1/2 kg faina, 5 oua, 375 g zahar, 40 g drojdie de bere, 1 pahar lapte, 1 lingura rom, 1 varf de cutit sare, vanilie, coaja de lamaie, 200 g nuci, 300 g unt
Se dizolva drojdia in lapte, se amesteca cu faina si zaharul si se lasa sa creasca o ora. Cand aluatul este crescut, se adauga ouale unul cate unul, sarea, romul, vanilia si coaja de lamaie. Se amesteca totul si se framanta 10-15 minute, apoi se lasa din nou sa creasca 1/2 ora.
Pe planseta cu faina se intinde o foaie din aluat de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spuma. Peste stratul de unt, se presara pe toata foaia, nucile trecute prin masina de tocat sau pisate marunt. Se infasoara foaia, formand un sul, care se taie in 8-10 bucati. Fiecare bucata se strange la unul din capete si se aseaza – una langa alta – cu partea stransa in jos, intr-o forma rotunda de tort, unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se mai lasa sa creasca 1/2 ora, apoi se introduce in tava in cuptor, unde se tine 30-40 minute la foc potrivit. Va rezulta un cozonac frumos, asemanator cu un buchet de boboci de trandafiri.
La cateva minute dupa ce s-a copt, se scoate din forma, cu grija, pentru ca “trandafirii” sa ramana uniti, si se aseaza pe platou.