Secrete culinare
– Spuma de albus creste pe masura ce se bate. Cand se tine de tel, aceasta este gata. Daca este batuta prea mult, spuma cade. Daca este oprita inainte de a fi suficient de legata, spuma nu mai creste in compozitia in care se incorporeaza. Deci, mare atentie!
– Sosurile in care se pune smantana, nu se fierb niciodata pe flacara ori in clocote mari. Vasul se aseaza peste altul cu apa ce clocoteste la foc domol si se amesteca fara intrerupere cu o lingura de lemn.
– Daca folositi ceapa calita in tocatura de chiftelute, cand ceapa are culoare aurie, picurati o lingura de apa calda si lasati-o sa fiarba pana cand se evapora. Ceapa nu se va mai simti in preparat si va avea gust dulce.
– In preparatele dietetice, pentru bolnavii de stomac in special, nu puneti ceapa prajita. Fierbeti-o separat, indepartati apa si apoi pasati-o. Cand preparatul este gata, turnati ulei crud. Nu condimentati cu condimente iuti. Puneti patrunjel, marar si leustean tocat ori cimbru.
– Albusurile se bat mai repede si spuma va fi mai consistenta daca in castronul respectiv picurati o lingurita zeama de lamaie sau adaugati un strop de sare.
– Cand ati taiat un salam, suprafata bucatii ramase nu-si va schimba culoarea daca o veti acoperi cu o felie de lamaie.
– Inainte de a utiliza intr-un preparat usturoi, fierbeti-l 3-4 minute in clocot. Va fi astfel mai bine tolerat, mai usor de digerat.
– Puneti in sosul de rosii o lingurita de zahar si una de mustar. Va avea un gust excelent, va fi mai aromat.
– Inainte de a aseza pe gratar bucati de ficat ori de rinichi de vita, tineti-le o ora in lapte dulce, nefiert.
– Pentru un rasol consistent, puneti carnea in vasul cu apa clocotita. Daca doriti o supa consistenta, asezati-o pe foc in vasul cu apa rece.