Cele mai frecvente cauze ale mâncărimii pielii

Fie că este localizată într-o anumită zonă a corpului sau generalizată, însoțită sau nu de erupții cutanate, senzația de mâncărime (prurit) este o problemă deranjantă pentru oricine se confruntă cu ea. Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că există o serie de cauze care se află frecvent la baza acestei afecțiuni, identificarea lor corectă fiind esențială pentru tratarea problemei.

Mancarimile cutanate pot apărea fără modificări vizibile ale pielii sau pot fi asociate cu: roşeaţă, pete sau bășici, piele uscată, crăpată, îngroșată sau chiar zone care sângerează. În multe situații măsurile de îngrijire la domiciliu, cum ar fi hidratarea zilnică, folosirea de produse de curățare blânde și îmbăierea cu apă călduță pot ajuta la ameliorarea problemei măcar pe moment. Tratarea ei pe termen lung necesită, însă, identificarea și îndepărtarea cauzei aflate la baza afecțiunii:

1. Pielea uscată
Aceasta este una dintre cauzele cele mai frecvente ale mancarimii cutanate, fiind o consecință a factorilor de mediu, cum ar fi vremea excesiv de caldă sau rece sau umiditatea scăzută. Spălarea în exces și cu produse de curățare mult prea agresive cu pielea poate provoca, de asemenea, uscarea ei. “Dacă există factori declanșatori, această problemă poate afecta orice grup de vârstă. Totodată, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este un lucru firesc ca pielea să devină mai subțire și mai uscată, fapt care poate favoriza apariția senzației de mâncărime”, explică specialistul dermatolog.

2. Anumite boli
Multe probleme ale pielii, cum ar fi xeroza, dermatita, psoriazisul, arsurile, cicatricile, mușcăturile de insecte și urticaria pot cauza la rândul lor senzația de mâncărime cutanată.
Pe de altă parte, mâncărimea de lungă durată a pielii poate fi, în unele cauzuri, un simptom al unor boli mai grave, printre care: boli sanguine, diabet, afecțiuni ale rinichi lor sau ficatului, HIV sau semne de glandă tiroidă hiperactivă.

“Senzația de mâncărime a pielii este întâlnită frecvent la persoanele care au o boală ce le afectează sângele și pot fi, de asemenea, un simptom al unei bolii renale în stadiu avansat. La acești oameni, mâncărimea va fi larg răspândită și, mai ales, intensă pe spate, pe brațe și pe picioare. Mâncărimea pielii este, de asemenea, comună la persoanele care suferă de boli hepatice, cum ar fi hepatita C, ciroza sau o obstrucție a ductului biliar. Când mâncărimea este un semn al bolii hepatice, aceasta începe adesea pe palme și tălpi și se extinde ulterior în alte părți ale corpului”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.

3. Anumite medicamente
În cazul în care senzația de mâncărime a apărut odată cu începerea unui nou tratament, atunci aceasta ar putea fi cauza.
“Anumite medicamente, cum ar fi statinele (utilizate pentru colesterol), medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale și opioidele, sunt toate cunoscute ca provoacă o senzație de mâncărime care nu este neapărat însoțită de leziuni ale pielii. În unele cazuri, mâncărimea se va opri spontan odată cu încetarea medicației. Este recomandată consultarea medicului curant, care poate recomanda trecerea la un alt medicament”, explica specialistul dermatolog.

4. Iritație și reacții alergice
Pielea poate dezvolta o reacție alergică la anumite substanțe, dintre care frecvent întâlnit este nichelul, prezent în multe produse folosite în fiecare zi, de la telefoane mobile, bijuterii, rame de ochelari, fermoare și catarame. Alte substanțe care pot provoca reacții alergice ale pielii includ: lac de unghii, parfumuri, șampoane, latex etc.

Dacă mâncărimea nu dispare în urma tratamentului la domiciliu, daca este severă, recidivează sau este asociată cu alte simptome – cum ar fi roșeața și umflarea pielii sau icterul (îngălbenirea pielii și a albului ochilor) este recomandată o vizită la medicul dermatolog, care poate diagnostica cu exactitate natura afecțiunii, recomandând o schemă potrivită de tratament în funcție de fiecare caz în parte.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.

 
 

Privacy Preference Center