Ce se întâmplă în corpul tău în primele 6 săptămâni după naștere

sarcina, ginecologie, cosmetica, tratamentPerioada imediat următoare de după naștere vine cu provocări la fel de mari ca în timpul celor nouă luni de sarcină. Cu toate acestea, transformările corpului sunt perfect normale, organismul tău adaptându-se la noua etapă din viața ta ca proaspătă mămică. De aceea, este important să știi cum vor decurge următoarele 6 săptămâni, timpul teoretic de recuperare postpartum.


Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne prezintă punctual prin ce transformări fizice trece o proaspătă mamă de-a lungul celor 6 saptămâni de după naștere.

1. Prima săptămână
„Prima săptămână postpartum este cea mai intensă din punct de vedere al acomodării și al recuperării. Tocmai ai trecut prin experiența nașterii, ai grijă de un nou-născut și este posibil să fi trecut prin câteva complicații precum rupturi vaginale sau de perineu. Vaginul și întreaga zonă pelvină sunt dureroase, umflate și eventual, într-o stare nu prea bună. Resimți o tensiune și la nivelul sânilor care poate fi deseori incomodă. Mai mult decât atât, dacă nașterea a fost efectuată prin cezariană, acum trebuie să te recuperezi după o intervenție chirurgicală. Toate organele se reașează, nivelul hormonilor se schimbă rapid, iar corpul se pregătește (și învață) să alăpteze” afirmă dr. Silviu Iștoc.

În prima săptămână, te poți aștepta să ai sângerări puternice postpartum, inclusiv eliminarea de cheaguri de sânge. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Secreția vaginală (numită lohii) nu este doar sânge; conține și membrana mucoasă care a căptușit uterul în timpul sarcinii. În această perioadă este recomandat să utilizezi abosrbante timp de câteva săptămâni. Nu folosi tampoane interne deoarece acestea pot provoca infecții.

2. Săptămâna a doua
În acest moment, este posibil să te simți mai bine, dar cu siguranță perioada de recuperare nu s-a terminat. Probabil încă te confrunți cu sângerări vaginale, dar nu atât de intense. Este normal ca sângerarea să dureze (și să se reducă) în această a doua săptămână. Vei observa că o parte din secreția vaginală este de culoare roz-maroniu sau de culoare gălbuie; acest lucru este, de asemenea, normal.
„De acum, este mai puțin probabil să experimentezi dureri acute sau usturime, deși poți simți încă o durere moderată. Dacă ai trecut prin intervenția denumită epiziotomie, este posibil să resimți o mâncărime pe măsură ce pielea se vindecă” adaugă dr. Iștoc.

3. Săptămânile 3 – 6
În această etapă ar trebui să te simți din ce în ce mai bine. Probabil ești epuizată din cauza grijii asupra nou-născutului, dar începi să te relaxezi. Însă, nu uita că te afli în continuare în perioada de recuperare și cel mai probabil nu ai primit încă acceptul pentru activități mai extenuante.

Sângerarea postpartum ar trebui să fie foarte ușoară acum și ar trebui să se termine în această fază. Dacă revine sau dacă sângerezi puternic, trebuie să te adresezi imediat medicului. Odihnește-te suficient și nu depune prea mult efort fizic, astfel încât sângerarea să se reducă la minimum, iar recuperarea să fie mai rapidă.

De asemenea, zona vaginală nu ar trebui să mai fie foarte dureroasă, deși probabil că încă nu te vei simți suficient de bine pentru activitatea sexuală. Cicatricea dată de cezariană poate fi sensibilă sau chiar amorțită. Acest lucru este normal, deoarece incizia taie nervii din jurul zonei, necesitând timp pentru a se recupera (nu se pot reconecta niciodată complet). S-ar putea ca burtica să fie încă acolo. Dar nu îți face griji, uterul tău se micșorează treptat spre dimensiunea normală.

Fiecare femeie experimentează nașterea și perioada postpartum în ritmul propriu. Tot ce ai de făcut este să-ți asculți corpul, iar când crezi că ceva nu este în regulă adresează-te medicului pentru a depista orice fel de problemă!

Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetală. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.

 
 

Privacy Preference Center