Inducerea travaliului – află tot ce trebuie să știi despre asta și potențialele riscuri

pierdere sarcina, ginecologieEști însărcinată și tocmai ai aflat că s-ar putea să ai nevoie de un travaliu indus? Află de ce medicul tău obstretician poate decide să inducă travaliul și potențialele riscuri ce pot fi cauzate de inducerea acestuia.
Dr. Silviu Istoc, șef secție obstretică-ginecologie în cadrul spitalului Medicover, îți dezvăluie care sunt aspectele de care trebuie să ții cont în cazul unui travaliu indus.

Ce înseamnă travaliul indus?

Când te simțiți greoaie și abia mai poți să te miști din cauza sarcinii, travaliul indus poate părea o idee fabuloasă. În ultima vreme, tot mai multe femei planifică inducerea travaliului pentru a începe procesul de naștere – de fapt, Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie (ACOG) raportează că 20% până la 40% din nașterile naturale sunt acum induse.

„Într-o sarcină care progresează normal, corpul tău secretă hormonul oxitocină, declanșând travaliul. Acest lucru înseamnă începerea contracțiilor și înmuierea și scurtarea cervixului. Inducerea este încercarea de a începe procesul travaliului și al nașterii naturale cu ajutor din exterior”, explică dr. Silviu Iștoc.

Când ai putea avea nevoie de această intervenție?

Dacă un copil prezintă semne de creștere insuficienta sau de pericol intrauterin, ori are mai mult de două săptămâni de la termen și nu dă semne că ar dori să se nască, doctorul poate propune inducerea travaliului. Pentru mamele cu hipertensiune arterială, preeclampsie, diabet necontrolat sau alte anumite afecțiuni medicale, inducerea travaliului la indicația medicului poate însemna diferența dintre o naștere sănătoasă și o catastrofă.
„Inducerea travaliului are o reputație proastă deoarece de multe ori acest proces a fost făcut fără niciun motiv întemeiat însă, acesta este un instrument medical adecvat, care poate face diferența. Dacă pacienta este în săptămâna 41 și jumătate de sarcină, atunci inducerea travaliului este o alegere înțeleaptă”, spune dr. Silviu Iștoc.

Inducerea travaliului din motive non-medicale

Dacă apelezi la inducerea travaliului deoarece vacanța medicului coincide cu data la care trebuie să naști sau pentru că ultimele săptămâni de sarcină sunt obositoare, atunci acesta nu ar trebui făcut. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, aproape 25% din toate travaliile induse sunt elective sau nu sunt necesare din punct de vedere medical. Alegerea de a induce travaliul din motive non-medicale este un subiect fierbinte atât în rândul experților, cât și al mamelor.

Colegiul american de obstetrica și ginecologie nu recomandă inducerea din motive non-medicale înainte de 39 de săptămâni. Oricat de puțin mai devreme și riști să aduci copilul în lume înainte de a fi pregătit. “Inducerea travaliului este o procedură medicală care poartă riscuri, așa că ar trebui rezervată numai din motive medicale”, spune dr. Silviu Iștoc.

Dacă colul uterin nu este suficient de dilatat, medicul pregătește colul uterin prin înmuierea acestuia, utilizând diferite substanțe sau prin introducerea unui balonaș intracervical.
Puncționarea sacului amniotic sau „ruperea apei” este un alt mod de a induce travaliul. Medicul utilizează un cârlig steril de metal pentru a perfora sacul amniotic. Fluidul amniotic pe care îl eliberează este bogat în prostaglandine, care sporesc forța și frecvența contracțiilor. Dar, dacă travaliul nu începe în decurs de câteva ore de la această procedură, există un risc crescut de infectare a copilului, care nu mai este înconjurat de lichidul de protecție.

Ruperea sacului amniotic diferă de dezlipirea membranelor, unde membranele conectate la uter au fost detasate. Scopul este de a face ca cervixul să înceapă să se scurteze și să se inmoaie de unul singur, începând astfel contracțiile.

Nu există garanții cu niciuna dintre aceste metode. ”Nimeni nu știe cum va răspunde corpul mamei până la începerea travaliulu. Este, de asemenea, dificil de anticipat modul în care bebelușul va răspunde la etapele travaliului, fie el indus sau natural”, ne informează dr. Silviu Iștoc.

Complicații ale inducerii travaliului

Nașterea unui nou-născut sănătos depinde de faptul că în timpul procesului de naștere există un cervix – precum și un copil pregătite pentru acest proces. Cervixul este evaluat în funcție de cât este de deschis și de moale printr-un scor. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai mare șansa de naștere vaginală, în timp ce totalurile sub 5 sunt cel mai mare factor de risc pentru că declanșarea sa se termine cu o cezariană neprogramată.

Inducerea travaliului poate, de asemenea, să provoace complicații medicale pentru mamă și copil, precum și să interfereze cu travaliul. Medicamentele administrate pentru stimularea contracțiilor necesită monitorizare fetală aproape continuă, ceea ce duce la scăderea mobilității unei mame, ceea ce prelungește timpul de travaliu. Dacă travaliul progresează încet, sacul amniotic poate fi rupt pentru a accelera procesul, crescând riscul de infecție maternă și fetală, dar și provocarea unor contracții mai dureroase, pentru care mama încă nu este pregătită. Femeile care suferă de contracții puternice, dureroase cauzate de hormonii administrați, solicită adesea o epidurală, care, la rândul său, poate afecta tensiunea arterială și circulația sângelui către placentă.

Indiferent de decizia pe care o vei lua împreună cu medicul tău, asigură-te că ești informată corect și că ți-ai luat toate măsurile de precauție.

Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Mai multe detalii, poti citi pe www.drIstoc.ro si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.

 
 

Privacy Preference Center