5 metode de contracepție după sarcină

ginecologMulte femei se întreabă, când trebuie să înceapă să folosească metodele contraceptive după ce au dat naștere copilului.

Acest lucru depinde de modul în care hrănești copilul. In cazul in care copilul este hranit exclusiv la san, de cele mai multe ori ovarul nu va incepe sa functioneze pana la diversificare, deci nu va avea loc ovulatia. Perioada de fertilitate poate reveni insa în orice moment, de la aproximativ șase săptămâni de la nașterea bebelușului.

Devii fertilă incepand cu aproximativ două săptămâni înainte de prima menstruatie de dupa nastere, astfel trebuie retinut faptul ca nu exista niciun semn care sa confirme la timp revenirea fertilitatii. Așadar folosirea contraceptivelor îți vor oferi o oarecare siguranță și de aceea este bine să fii precaută.

Iată 5 metode de contracepție pe care le poți utiliza după sarcină:

1. Diafragma

„Poți folosi o diafragmă de fiecare dată când dorești să ai contact sexual. Diafragma este un disc moale, circular din cauciuc sau silicon, care se introduce adânc în vagin. Medicul ginecolog sau o asistentă medicală îți pot prescrie această diafragmă, dar nu imediat după sarcină, ci la aproximativ două luni, deoarece abia atunci colul uterin își revine la forma inițială. „Diafragma este eficientă într-o proporție de 92%, aproximativ 96%, atât timp cât este utilizată în mod corespunzător, eventual și cu un spermicid”, afirmă domnul doctor Silviu Iștoc.

2. Pilula simpla

Poți utiliza pilula simpla dacă alăptezi, deoarece aceasta nu va afecta nou-nascutul. Aceasta este definită astfel deoarece spre deosebire de pilula combinata nu conține estrogen ci doar o cantitate redusă de progestina. Pilula simpla se ia zilnic, la aceeași oră, fara intrerupere intre folii. Dacă uiți să iei pastila la ora stabilită, nu poți întârzia administrarea ei mai mult de 2-3 ore. „Este recomandată pilula simpla femeilor care alăptează deoarece nu conține estrogen și aceasta este sigură atât pentru mamă cât și pentru copil. Pilula simpla nu afectează în niciun fel lactația și nici sugarul, atunci când acesta este hranit la san”, spune domnul doctor Silviu Iștoc.

3. Implantul subdermic

Un implant subdermic poate dura până la trei ani. Implantul este un tub de plastic, mic, subțire, flexibil, de 3 centimetri. Tubul conține progesteron și constituie una dintre cele mai sigure metode contraceptive și este activ încă din primele 24 de ore de la implantarea acestuia. Acest implant se poate face după 21 de zile de la nașterea bebelușului. Nu afectează alăptatul deoarece conține o cantitate mică de progesteron. Implantul poate fi îndepărtat printr-o tăietură mică a pielii, desigur sub un anestezic local. Implantul cu progesteron se face deasupra cotului, în partea interioară a brațului.

4. Spermicidul

Spermicidul este un mijloc de contraceptie care poate fi folosit după nașterea unui copil. Acesta se aplica în vagin inaintea unui contact pentru a preveni sarcina.
Spermicidul se găsește în mai multe forme, cum ar fi: creme, geluri, spume sau ovule ( inserții moi care se topesc în interiorul vaginului). Acesta “imbraca” colul uterin și oprește miscarea spermatozoizilor. „Spermicidul se introduce în vagin cu aproximativ 15 minute înainte de contactul sexual, deoarece substanța va deveni activă doar dupa dizolvare, în prezența căldurii corporale. După contact nu este recomandat să mergi la toaletă aproximativ 6 ore, deoarece există șanse ca agentul contraceptiv să fie anulat de agenții de spălare”, ne spune domnul doctor Silviu Iștoc.

5. Steriletul -DIU

Un sterilet poate fi teoretic inserat imediat după naștere, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Indicat este insa să astepți minim 2 luni după ce ai născut pentru a introduce un DIU. Dacă steriletul este inserat imediat după naștere este posibil să întâmpini probleme și acesta să iasă, dar unele femei aleg să-l introducă mai devreme decât este indicat. Steriletul este eficient imediat dupa inserare, dar ginecologul tău îți va recomanda amânarea contactului sexual până la examinarea de dupa 6 saptamani postpartum. Acest lucru se recomandă pentru a exista siguranța că vaginul și perineul au fost vindecate. „Steriletul are multe beneficii, este relativ ușor de aplicat și sigur, nu interferează cu alăptarea sau activitățile zilnice, este ușor reversibil în cazul în care te hotărăști să rămâi din nou însărcinată. DIU cu hormoni reduce durerea menstruală și hemoragiile menstruale severe și poate fi cea mai bună alegere pentru contracepția pe termen lung. Nu trebuie înlocuită timp de pana la 5 ani”, afirmă domnul doctor Silviu Iștoc.

Acestea sunt cele mai bune metode contraceptive la care poți apela după ce ai dat naștere unui copil. Este important să-ți întrebi ginecologul care ar fi cea mai bună metodă contraceptivă pe care ar trebui să o utilizezi.
Supranumit și doctorul care salvează viețile nenăscute, Silviu Iștoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă și la Clinica ProVita.

Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Mai multe detalii, poți citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Privacy Preference Center