În România, sub 3% dintre femeile care au suferit o mastectomie îşi fac reconstrucţie mamară

cancer sanCu ocazia Zilei Reconstrucţiei Sânului, echipa de chirurgi a clinicii Zetta efectuează pro-bono 3 reconstrucţii mamare printre care şi o operaţie cu transfer liber microchirurgical folosind ţesut propriu de pe abdomen

Anual în România aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân trec printr-o mastectomie, iar dintre acestea, mai puţin de 200 de paciente (2.5%) au apelat la o reconstrucţie cu implant, incluzând aici şi operaţiile cu decontarea CNAS. Această statistică este alarmantă, mai ales prin raportarea la alte ţări (de exemplu în SUA, 50% dintre femeile operate de cancer de sân îşi fac reconstrucţie mamară, fie cu implant sau cu ţesut propriu). Principalele cauze ale procentului redus de operaţii reconstructive de la noi din ţară sunt lipsa de informare a populaţiei, dar şi a medicilor, în legătură cu posibilităţile de refacere a sânului după mastectomie şi teama de recidivă a cancerului după astfel de operaţii.

Cu ocazia Zilei Reconstrucţiei Sânului, marcată pe dată de 18 octombrie, Asociația Zetta, cu sprijinul Centrului de Excelenţă în Chirurgie Plastică şi Reconstructivă Zetta, demarează o campanie de informare şi conştientizare cu privire la reconstrucţia sânului, în special reconstrucţia mamară cu transfer liber folosind ţesut propriu de la nivelul abdomenului, dar şi alte procedee în care se combină ţesuturile proprii şi implantele mamare. În cadrul campaniei, echipa chirurgicală a clinicii va efectua pro-bono această procedura unui număr de 3 paciente. Primele două intervenţii au fost realizate cu succes în cursul zilei de ieri. Toate operaţiile de reconstrucţie mamară efectuate luna această în Clinica Zetta au fost susţinute de către reprezentanţii Mentor România, principalul producător de implanturi mamare la nivel mondial.

“Beneficiile psihosociale ale reconstrucţiei sânului după mastectomie sunt bine cunoscute, însă din puţinele paciente care se gândesc la o astfel de operaţie, multe sunt încă reticenţe să efectueze intervenţia, din cauza unor temeri neîntemeiate. De aceea, mesajul principal pe care vrem să-l transmitem este acela că reconstrucţia sânului făcută la paciente care au avizul unui medic oncolog, este sigură din punct de vedere oncologic. Studii medicale făcute pe zeci de mii de paciente au demonstrat că nu există nici o diferenţă statistic semnificativă între şansele de supravieţuire a pacientelor care îşi fac reconstrucţie de sân faţă de cele care nu optează pentru această operaţie. Sfătuim pacientele să nu se lase descurajate şi să consulte un specialist în chirurgie plastică pentru a se informa complet despre opţiunile de reconstrucţie mamară existente şi varianta potrivită pentru ele. În final este dreptul lor de a lua o decizie informată de a îşi face o operaţie de reconstrucţie sau nu.” a declarat Dr. Dragoş Zamfirescu, coordonatorul echipei de chirurgie plastică şi reconstructivă a Clinicii Zetta.

Reconstrucţia mamară cu transfer liber de ţesuturi proprii presupune recoltarea unui fragment de ţesut (lambou) de la nivelul abdomenului împreună cu vasele de sânge aferente, mutarea acestui lambou la nivelul sânului ce se doreşte reconstruit şi repararea microchirurgicală a vaselor de sânge la nivelul din zona donoare la cel din zona primitori. Intervenţia oferă pacientei mai multe beneficii: consistentă sânului reconstruit este similară cu sânul natural, aspectul estetic se ameliorează, iar ţesuturile devin mai moi odată cu trecerea timpului, spre deosebire de majoritatea reconstructiilor cu implant. Efectele sunt cu atât mai pozitive cu cât ţesuturile au fost iradiate. De asemenea, această procedură oferă simultan o reconstrucţie a sânului şi o operaţie estetică de abdominoplastie.

Clinică Zetta abordează în mod profesionist toate procedurile chirurgicale de reconstrucţie a sânului, începând de la cele mai simple până la cele mai complexe, în care se folosesc tehnici dificile de microchirurgie, de la proceduri în care sânul este reconstruit în acelaşi timp cu rezecția mamară, până la cele în care sânul este refăcut la distanţă de momentul mastectomiei. Scopul final este de a asigura o siguranţă maximă din punct de vedere oncologic, precum şi un aspect estetic şi funcţional cât mai bun al sânului reconstruit.

Echipele chirurgicale care au efectuat cele două tipuri de reconstrucţii – cu ţesut propriu şi cu implant, au fost alcătuite din doamna Dr. anestezist Irina Luca Vasiliu şi chirurgii plasticieni: Dr. Iulia Muraru, Dr. Mihaela Dancaescu, Dr. Amit Beedasy, Dr. Pariza George, Dr. Mitcan Alina şi Dr. Porosnicu Andrei şi coordonate de Dr. Dragoş Zamfirescu, respectiv Dr. Ina Petrescu.

Dr. Dragoş Zamfirescu este doctor în ştiinţe medicale, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, cu o experienţă de peste 20 ani în chirurgie plastică, 19 ani în microchirurgie reconstructivă şi 17 ani în chirurgie estetică, şi având la activ peste 7.000 de intervenţii chirurgicale, dintre care unele cu grad deosebit de dificultate şi chiar premiere naţionale.

Despre clinica Zetta
Clinica Zetta este un centru de excelenţă în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, înfiinţat în Bucureşti, în anul 2012. Clinica deţine de o echipă medicală supraspecializată în operaţii cu grad înalt de dificultate şi este dotată cu tehnologie de ultimă generaţie, selectată special pentru a asigura lezarea minimă a ţesuturilor şi o recuperare mai rapidă a pacienţilor. În fiecare an, echipa medicală acordă circa 2300 de consultaţii şi realizează aproximativ 1250 de operaţii. Gama serviciilor oferite include peste 200 de proceduri chirurgicale, de la injecţii cu botox şi acid hialuronic, lifting facial, augmentări mamare, la intervenţii complexe de microchirurgie reconstructivă, precum replantarea segmentelor amputate şi transferurile libere microchirurgicale.

 

Tags: , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.