Pacheţelul perfect pentru prânzul copilului tău
Dimineţile înainte de a pleca la şcoală sunt o adevărată provocare atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Trezitul pare a fi cea mai grea poruncă pentru mămici, însă cum rămâne cu spălatul, îmbrăcatul şi realizarea pacheţelului pentru masa de prânz a copilului? Agitaţia se instalează în jurul casei încă de la primele ore ale dimineţii, asta dacă nu cumva cunoşti trucuri care să te ajute să rezolvi mai uşor situaţia.
Problema trezitului va fi iremediabilă, mai ales în cazul celor mici, dar îți poți ușura munca de dimineață prin pregătirea hainelor și a pachețelului pentru prânz, seara, înainte de culcare, fără a recurge la alimente mai puțin sănătoase. Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilăriei, ne oferă câteva sfaturi importante despre cum să realizăm cel mai bun pachețel pentru prânzul copiilor.
Cum să realizezi un pacheţel rapid şi sănătos
Supermarketurile sunt pline de sandvișuri gata făcute cu pâine, unt de arahide și alte ingrediente, însă, dacă vrei ca cel mic să mănânce ceva sănătos, asigură-te de calitatea ingredientelor aflate în pachețel și asta prin a realiza chiar tu aceste sandvișuri. Pentru a-ți ușura munca, poți face sandvișurile de seara, iar dimineața doar să le reglezi temperatura și să le pui în pachețelul copilului.
„Cunoaștem foarte bine problema copiilor în legătură cu consumul de fructe, de aceea, pentru a-i face să mănânce cel puțin o porție pe zi, putem să le pregătim de seara un bol colorat cu o salată de fructe pe care să o poată lua dimineața la școală pentru a completa masa de prânz. Aceleași principii le aplicăm și noi în cadrul meselor din programul nou lansat de AfterSchool”, afirmă Adina Radu Cosma.
Nu de puține ori observăm că cei mici „fură” din legumele pe care le tocăm pentru a pregăti supe sănătoase, iar acest lucru nu face altceva decât să ne bucure. De aceea, poți folosi această idee pentru ca cel mic să continue să mănânce legume proaspete și în alte circumstanțe. Realizează modele din legume precum morcov, ardei și ce îi mai este pe plac copilului și pune-le de seara într-un recipient colorat pe care să îl poată lua dimineața la școală.
„Iaurturile pot fi un element foarte hrănitor pentru masa copilului, dar cele mai multe conțin zaharuri adăugate și îndulcitori artificiali pentru a oferi mai multă savoare și a fi pe placul copiilor. Poți crea acasă iaurtul perfect sănătos, folosind iaurt simplu combinat cu sirop de arțar, unt de arahide și câteva cereale. Se poate pregăti de seara, iar dimineașa va fi numai bun pentru a fi inclus în pachețelul de prânz al celui mic”, spune Adina Radu Cosma.
Vrei ca cel mic să mănânce mai mult? Pune-i un pachet mai mic
Pachețelele prea mari pot fi copleșitoare, mai ales pentru copii, deoarece cantitățile mari de alimente pot părea neinteresante și, prin urmare, vor fi ignorate în totalitate sau vor fi alese doar acele alimente care le sunt pe plac, restul fiind aruncat sau uitat în rucsac.
„Porțiile mai mici înseamnă să nu se axeze pe un singur aliment. Putem pune cantități mai mici, pentru a-i încuraja să mănânce mai diversificat. De exemplu, îi putem stimula pe cei mici prin alimentele preferate de ei, dar în porții mici, ca după consumarea lor să fie nevoiți să mănânce și alte alimente incluse în pachețelul lor. Dacă am pune porții mari din fiecare, aceștia s-ar sătura de la primul fel și nu își vor mai diversifica masa de prânz”, explică Adina Radu Cosma.
Înainte de a le pregăti pachetul este indicat să îi întrebăm ce ar dori să mănânce la masa de prânz, pentru a fi suguri că includem în pachețel și alimentele dorite de aceștia, dar și altele, care să le completeze categoriile necesare de nutrienți.
Aspectul face diferenţa
Copiii sunt ușor de atras prin forme, culori și combinații animate care să le atragă privirile și să le stârnească pofta de mâncare. Un pachețel frumos ambalat va fi mult mai dorit decât unul clasic, fără aspect, iar dacă vrei ca cel mic să mănânce tot ce va găsi în pachet, încearcă să găsești pentru fiecare aliment câte o idee creativă.
„Creează figurine și forme geometrice din alimente cu ajutorul ustensilelor din bucătărie. Un sandviș clasic nu va fi la fel de apetisant precum unul în formă de cerc sau de romb, în care toate alimentele incluse să aibă propria formă geometrică. Îl poți crea împreună cu copilul, iar în acest fel veți repeta și formele geometrice, iar el va aștepta cu nerăbdare să vină pauza de masă în care să înfulece pachețelul pregătit. Am observat din ultima tabără de Gătit și Nutriție cât de receptivi sunt copii la aspectul alimentelor și cât de mult contează să îi creăm o farfurie cât mai atrăgătoare, de aceea încercăm să-i implicăm inclusiv pe cei mici în preparea gustărilor”, spune Adina Radu Cosma.
De altfel, nu uita de recipientele colorate și servețelele animate în care să depozitezi alimentele pregătite. Ambalajul trebuie să fie sigur pentru sănătatea copilului, dar și foarte atractiv, pentru a-l atrage. Cu toate aceste elemente incluse, copilul tău va avea un prânz sănătos și interesant în fiecare zi.
Călătorie în universul alimentelor în Lumea Copilăriei
Lumea Copilăriei Mogoşoaia organizează odată cu începerea anului școlar Programul de AfterSchool cu ce include transportul copiilor la centru, masa de prânz: felul 1 și felul, asistența copilului la realizarea temelor de către un cadru didactic calificat, cursuri de limba engleză, susținute de două ori pe săptămână, precum și program recreativ și de odihnă. Prin acest program, copiii au acces GRATUIT la locul de joacă al Clubului, dotat cu labirint cu bile, sală cu jocuri interactive EyePlay, sală cu puzzle gigant, curte cu gazon natural, leagăne și balansoar. În cazul în care se alege varianta de program prelungit copilul va participa la diferite workshop-uri, cu o tematică diversă: pictură pe diferite suporturi (pânză, sticlă, lemn), art craft (decupaj-lipire, tehnică servetelului, reciclare), gătit şi nutriţie, dar și cursuri de cultură generală sau de logopedie.
În cadrul acestor ateliere, copiii vor învăța să-și dezvolte creativitatea și gândirea, dar mai ales, vor călători în lumea alimentației sănătoase, unde vor învăța ce este bine să mănânce, de ce și cum se pot pregăti alimentele, exersând chiar ei acest lucru. Atelierele de nutriție și gătit sunt perfecte pentru ca cei mici să înțeleagă rolul alimentației sănătase în viața noastră.
Prețurile încep de la 599 lei/ lună în funcție de programul ales. Multiple discounturi la facilitățile centrului pentru plata în avans. Lumea Copilăriei Mogoșoaia este locul unde se îmbină perfect educaţia şi joaca. O locație destinată copiilor cu vârste între 1 și 14 ani, unde sunt organizate ateliere pentru copii, petreceri și tabere de vară, cursuri și afterschool. Pentru mai multe detalii urmăriți site-ul www.lumea-copilariei.ro sau ne puteți suna la 0754 317 679 sau la 031 420 57 87.