10 greşeli aparent inofensive care înrăutăţesc acneea

deramologieToate femeile își doresc o piele strălucitoare, cât mai curată și lipsită de de coșuri, însă multe din obiceiurile pe care le considerăm normale ne pot de fapt sabota sănătatea pielii. Dr. Andreea Stancu, medic dermatolog în cadrul clinicii Hexi Med, vă spune care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când suferiți de acnee, cea mai întâlnită afecțiune pentru care pacienții se prezintă în cabinetul dermatologic.

1. Curățarea agresivă a tenului
Folosirea produselor abrazive pentru exfoliere agravează acneea, deoarece pot afecta bariera de protecție a pielii și intensifică iritația. „Scruburile dese irită pielea și astfel acneea devine și mai greu de tratat, de aceea ar trebui realizată doar o exfolierea delicată cel mult o dată pe săptămână”, explică dr. Andreea Stancu.

2. Folosirea medicației locale doar pe coșuri
Cremele antiacnee prescrise de medic ajută la vindecarea coșurilor existente, dar în același timp previn și noi pușeeuri. De aceea este important ca produsul (ce conține peroxid de benzoil) să fie aplicat pe întreaga suprafață unde coșurile tind să apară. Medicația locală, fie că e vorba de creme, loțiuni sau soluții, are rol antiinflamator și antibacterian, de a inhiba secreția de sebum și de a înlătura straturile superficiale ale pielii.

3. Stoarcerea coșurilor
Stoarcerea coșurilor poate agrava infecția, de aceea este important să se folosească medicația prescrisă de medic, după care să se evite atingerea zonei, pentru că astfel se pot răspândi bacteriilor.

„Spargerea și stoarcerea coșurilor determină leziuni ale tenului și răspândirea infecției atât în profunzime, cât și pe orizontală, prelungesc perioada de videncare și cresc riscul de formare a cicatricelor și a petelor de culoarea roșie. Leziunile afectate trebuie atinse numai cu tampoane de curățare de unică folosință”, adaugă dr. Andreea Stancu.

4. Nu vă clătiți bine fața după ce vă speli
Dacă nu insistăm asupra acestui proces, produsul de curățare rămâne pe față și poate fi un potențial iritant. În jur de 30 de secunde ar trebui să fie suficient.

5. Nu se aplică protecția SPF
Chiar dacă afară este înnorat, nu înseamnă că nu avem nevoie de produse cu SPF. Razele UV pot determina schimbări la nivelul culorii și texturii pielii, contribuie la apariția timpurie a ridurilor și liniilor fine și cresc posibilitatea dezvoltării cancerului de piele.

„Expunerea la soare determină deshidratarea tenului și chiar dacă usucă coșurile temporar, pe termen lung pielea se va crăpa mai tare, întrucât tenul încearcă să corecteze în mod natural această deshidratare, producând mai mult sebum. De aceea este esențial să aplicăm cremă cu SPF minim 15 în fiecare zi, indiferent de anotimp”, completează dr. Andreea Stancu, medic dermatolog la Clinica Hexi Med.

6. Nu există continuitate în folosirea medicației antiacnee
Medicația antiacnee nu este eficientă dacă este aplicată de două sau trei ori pe săptămână. Dacă încercați să compensați pentru zilele când ați uitat, vă veți irita și mai mult pielea, iar coșurile nu se vor vindeca mai repede, pentru că pielea poate absorbi doar o anumită cantitate din ingredientele active ale produsului, indiferent de cât de mult aplicați.

„În principiu produsele anti-acnee au un efect de 6 până la 12 ore, de aceea ar trebui să fie aplicate pe toată durata tratamentului de 2 sau 3 ori pe zi. Utilizarea în exces a tratamentului contra acneei, în speranța că aceasta se va vindeca mai repede, nu face altceva decât să agraveze problema”, explică dr. Andreea Stancu.

7. Nu folosiți cremă hidratantă pentru că aveți pielea grasă
Dacă aveți pielea lucioasă sau cu o tentă grasă, nu înseamnă că nu trebuie hidratată. După ce vă spălați pe față, pielea este relativ uscată și indiferent ce produs de curățare ați folosi, tot veți pierde din nivelul de hidratare. De aceea este nevoie să folosiți o cremă potrivită tipului de ten pentru a o proteja și a o pregăti pentru machiaj.

„Orice tip de ten necesită hidratare, mai ales dacă tratamentele pentru acnee afectează gradul de hidratare cutanată, în special medicamentele pe bază de retinoizi. În cazul tenul acneic recomand folosirea produselor neuleioase care nu astupa porii. La fel ca și în cazul expunerii la soare, atunci când tenul nu este hidratat, mecanismele lui naturale vor încerca să corecteze deshidrtarea producând sebum în exces, deci tenul devine şi mai gras”, adaugă dr. Andreea Stancu.

8. Folosiți apă fierbinte
Dacă petreceți prea mult timp în cadă sau sub duș, nu vă veți hidrata pielea așa cum aparent ați crede, ci veți pierde din ingredientele vitale ce o mențin hidratată. De aceea atunci când faceți duș, baie sau vă spălați pe față ar trebui să folosiți apă călaie.

9. Atenție la accesorii
Telefonul, perechea preferată de ochelari, eşarfele şi pălăriile, toate sunt pline de bacterii şi reziduri culese de pe piele și păr. Curăţaţi bine faţă după ce aţi dai jos accesoriile şi spălați-le regulat. Dacă purtați ochelari de vedere, praful, sebumul și pielea moartă se strâng pe rame, așa că țineți mereu în geanta şerveţele dezinfectante pentru a-i curăţa uşor şi rapid, dar și șervețele care absorb sebumul pe care să le folosiți de-a lungul zilei.

10. Prelungiți perioada până când mergeți la medicul dermatolog
„De cele mai multe ori pacienții vin după ce acneea a devenit deja dureroasă și a cauzat cicatrici excesive. Un plan corect de tratament este cel indicat de dermatolog şi care se adresează formei de acnee, suprafeţei pe care se extinde boala şi afecţiunilor asociate (uneori e necesar şi consult endocrinologic, ginecologic). Decât să cheltuiască bani pe produse care le pot chiar agrava condiția, sfatul meu este să-și rezerve 100 lei pentru un consult dermatologic la clinică unde pot primi tratamentul corespunzător care chiar să dea rezultate”, explică dr. Andreea Stancu, medic dermatolog la Clinica Hexi Med.

Centrul Medical Hexi Med reunește o echipă profesionistă care își concentrează în permanență atenția asupra îmbunătățirii relației medic-pacient, unul dintre obiectivele asumate de echipa medicală fiind de a îmbina activitățile profesionale cu prietenia, pentru a sprijini pacienții în cunoașterea și înțelegerea tuturor datelor de diagnosticare și tratament. Centrul Medical Hexi Med reunește specializări precum cardiologie, dermatologie, ecografie, endocrinologie, ginecologie, medicina de familie și a muncii, ORL, medicina internă, oftalmologie și diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, efectuând și analize medicale. Mai multe informații pe www.heximed.ro

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.