Inamicul numărul 1 al sănătăţii intime: Lipsa de informare şi frica!

doctorPeste jumătate din femei nu cunosc bolile ginecologice şi care sunt procedeele chirurgicale prin care ele se tratează. Avem de-a face cu o situaţie extrem de alarmantă, din moment ce 80% din femei vor ajunge să aibă fibroame uterine până la vârsta de 50 de ani, peste 5 milioane vor suferi de endometrioza şi mai mult de 500.000 de histerectomii vor fi realizate în America în 2016, conform Institutului Naţional de Sănătate.

”Înţelegerea condiţiilor medicale ginecologice este esenţială pentru ca pacientă să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză. Lipsa informaţiilor duce la ignorarea simptomelor comune cum ar fi durerea pelviană sau sângerarea puternică, fenomene complet anormale. Frica de necunoscut reprezintă de asemenea o barieră împotriva tratamentului, deoarece pe măsură ce boală se agravează, pe atât ea devine mai greu de tratat”, explica dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Un studiu realizat anul trecut în America a confirmat că:
– 68% din femei aveau păreri greşite sau preconcepţii despre fibroamele uterine şi cancer;
– Mai mult de jumătate dintre femei nu ştiau dacă fibroamele se retrag de la sine odată cu menopauza;
– 6 din 10 femei aflate în perioada fertilă nu ştiu că fibroamele uterine pot reprezenta o cauză de infertilitate.

”Multe paciente care se prezintă la consultaţii în ultima clipă, îngrozite de frica tratamentelor sau de panică creată de medici care le spun că au cancer sau că trebuie să-şi scoată uterul, pe baza unor analize incomplete sau neconcludente. Tratamentele au evoluat, iar acum chiar şi un fibrom extrem de mare sau endometrioza pot fi tratate fără a se apela la histerectomie la 20 sau 30 de ani, când femeile doresc să devină mame”, adăugă dr. Iștoc.

Pe măsură ce statisticile arată că femeile au început să aştepte până la 30-40 de ani înainte de a rămâne însărcinate, astfel de afecţiuni lăsate netratate pot afecta planurile de cuplu.

”Am întâlnit mai multe paciente care efectiv veneau tremurând în cabinet, crezând că o să moară, pentru că medicii au băgat teamă în ele. Durerile de burtă, sângerarea abundenţă şi infertilitatea nu mai sunt simptome pe care femeile ar trebui să le ignore, la fel cum nici a aştepta să vedem evoluţia unui fibrom nu mai este o soluţia pentru medicina de astăzi. Fibroamele trebuie îndepărtate imediat, pentru că distrug uterul, pot cauza întreruperi de sarcini şi naşteri premature. Însă îndepărtarea lor nu se va face prin extirparea uterului, pentru că am întâlnit şi astfel de cazuri, operaţii făcute degeaba, femei lăsate infertile, dintr-o lipsă de informare”, completează dr. Iștoc.

Endometrioza este o boală care a rămas un mister şi a fost diagnosticată greşit timp de 10 ani până să fie descoperită. ”Diagnosticul timpuriu este cea mai bună metodă de prevenţie pentru endometrioza pentru că da posibilitatea medicului să intervină la timp. Este o ruşine că mulţi ginecologi scapa din vedere aceasa boala de multe ori”, adăugă dr. Iștoc.

Creşterea nivelului de informare în rândul pacientelor

Un diagnostic foarte grav ar trebui întotdeauna confirmat şi de un al doilea sau al treilea medic. În momentul realizării unor proceduri ireversibile, care pot schimba viaţa pacientei, aceasta ar trebui să se asigure că decizia pe care a luat-o este cea mai bună, şi nu bazată pe frica indusă de un medic.

”Avem la dispoziţie acum multiple metode de tratament moderne, prin care timpii de recuperare au scăzut dramatic, iar intervenţiile sunt minim invazive. Mi-aş dori că pacientele să nu se mai panicheze de un diagnostic, să se informeze nu numai pe cont propriu, dar şi din mai multe surse medicale şi să nu rămână fixată o soluţie care pare înspăimântătoare. Şi ar trebui să conştientizeze faptul că un medic care îşi bazează discursul pe inducţia unei stări de teamă este un medic slab, care nu are prea multe argumente în afară de clasicul <>”, adăugă dr. Iștoc.

Dr. Silviu Iștoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă și oferă consultații și la centrul medical Provita. Mai multe detalii puteţi citi pe www.drIștoc.ro şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIștoc

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.