7 sfaturi pentru prima vizită a copilului tău la stomatolog

dentist pediatruEste puţin probabil că micuţul tău are nevoie de o lucrare de canal la o vârstă fragedă, dar crezi sau nu, prima vizită la medicul stomatolog trebuie stabilită cât mai devreme, până la 1 an. La o primă întâlnire, dentistul va examina dintii copilului tău, va verifica primele semne de degradare sau boala a gingiei şi va discuta cu el despre igiena orală.

Vrei ca prima întâlnire a copilului tău cu medicul dentist să fie un succes? În acest articol, Dr Andra Custura (www.andrasmile.ro) îţi prezenta şapte sfaturi pentru o primă vizită încununată de succes.

1. Începe devreme
Colegiul Medicilor Dentişti din România recomanda ca bebeluşii să vadă un medic dentist în termen de şase luni de la primul dinte apărut sau până la vârsta de un an, oricare dintre acestea survine mai întâi. “O mulţime de părinţi sunt surprinşi când aud că trebuie să meargă cu copilul atât de devreme la dentist, însă dinţii de lapte durează în unele cazuri, până la 12 sau 13 ani, aşa că trebuie să se stabilească obiceiuri orale bune cât mai devreme”, a explicat dr. Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

O vizită timpurie da medicului dentist oportunitatea de a învăţa părinţii şi copiii cum să se spele în mod corespunzător pe dinţi şi cum să aleagă alimentele bune pentru sănătatea orală. Copiii care încep cât mai devreme să meargă la dentist au o probabilitate mult mai mare să evite problemele dentare pe viitor.

2. Examinează copilul acasă
Copilul se va simţi mult mai confortabil să aibă dintii examinaţi la un cabinet stomatologic, dacă a experimentat deja acest lucru acasă. Fă-ţi timp pentru a-i observă dintii, gingia şi limba în mod regulat.

”Acest lucru poate fi dificil la un bebeluş, dar încearcă să utilizezi tehnica genunchi-pe-genunchi: Stai fata în faţă cu un alt adult cu genunchii atingându-se şi pune copilul în poala celeilalte pesoane pentru a avea acces mai uşor la gura copilului. La această vârstă, chiar dacă el nu are dinţi, ar trebui să îi ştergi gingiile uşor cu o compresă curata şi umedă, după mese. Poţi, de asemenea, stimula gura cu o perie mică, moale. Toate aceste activităţi îl vor pregăti pentru un consult profesionist”, adăugă dr. Custura.

3. Adu-ţi copilul la programarea ta cu stomatologul
Poţi veni împreună cu copilul la propriile consultaţii dentare, pentru a-l familiariza cu împrejurimile şi personalul. Dar, mai întâi, ia în considerare acest lucru: eşti de acord să împarţi medicul dentist cu micuţul tău sau ar fi mai potrivit un medic dentist pediatru care este specializat în tratarea micilor pacienţi? Este cabinetul medicului tău dentist confortabil pentru un copil? Simţi anxietate atunci când vizitezi cabinetul stomatologic? Dacă acesta este cazul, poate că ar fi o idee bună să nu îţi supui copilul fricilor tale.

4. Pregăteşte-l de acasă pentru vizită la dentist
Înainte de prima programare la dentist, vorbeşte cu copilul şi explică-i la ce să se aştepte în cuvinte pe care el le înţelege şi care nu-l sperie. Spunându-i medicul dentist va “număra” sau “se va uita” la dinţi lui este mai bine decât să-i sugerezi că are o gură bolnavă. ”Evită adăugarea <<şi nu te va durea>>, pentru că noi, că dentiştii pediatri nu aprobăm aceste declaraţii, deoarece induc posibilitatea ca un copil să întâlnească un lucru dureros în cabinet fabricat chiar de mintea lui deoarece aşa a fost programat de părinţi acasă prin cuvintele folosite, iar acest lucru contribuie la anxietate”, completează dr. Andra Custura. Joacă-te “de-a dentistul” cu un animal plusat sau cu o păpuşă şi citeşte-i copilului povesti pozitive despre întâlnirea cu dentistul.

5. Programează întâlnirea la o oră bună pentru copil
Asigură-te că întâlnirile cu medicul dentist ale copilului sunt stabilite la o oră potrivită, când acesta este odihnit şi într-o stare de spirit bună. “Copiii au perioade de comportament bun sau capricios în diferite momente ale zilei, de aceea nu ai vrea să-l aduci atunci când îi este foame sau este obosit. Din motive evidente, evita să îi dai cafeină sau zahăr înainte de vizită. Şi dacă poţi, ar fi bine să ajungi puţin mai devreme, pentru a permite copilului să se joace în sala de aşteptare şi să se înveţe cu mediul înconjurător”, spune dr Andra Custura.

6. Adoptă o atitudine optimistă
Nu trebuie să fie foarte pozitiv, dar păstrează o atitudine optimistă atunci când vorbeşti despre dentist în ziua vizitei. Tratează întâlnirea că pe ceva simplu, de rutină şi pozitiv. “Dacă faci asta, copilul tău va avea o atitudine mult mai detaşată faţă de dentist şi de întreaga experienţă dentară”, spune dr. Custura. Pentru un plus de confort îi poţi aduce jucăria lui preferată,pe care el o alege.

7. Trebuie să ştii şi când să renunţi
În ciuda eforturilor tale, este normal ca bebeluşii de vârstă de un an să fie agitaţi sau supăraţi în cadrul vizitei la medicul dentist. În cele mai multe cazuri, este posibil să treacă. Dar dacă el nu se opreşte din plâns, nu forţa problema. E mai bine pentru toată lumea dacă laşi puţin timp să treacă şi apoi să mai încerci încă o dată.

Puteţi afla mai multe despre prima vizită acopilului la medicul detist pe siteul clinici Andra Smile www.andrasmile.ro şi pe pagina de Facebook.

 

Tags: , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Privacy Preference Center