15 mituri despre carii. Adevărat sau nu?

stomatologie mit cariiCaria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care pacienţii se prezintă în cabinetul stomatologic, afectând circa 80-98% din populaţia României. Manifestată prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori, informaţiile despre cauzele şi modul de tratament al cariilor dentare abundă, fără a avea toate o bază ştiinţifică. Dr. Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile, demontează miturile despre carii, pentru că doar pentru că “se spune în popor” nu înseamnă că este şi adevărat!

În continuare vă prezentăm o listă cu 15 mituri despre carii.

1. Zahărul este singurul lucru care cauzează cariile
Deşi a devenit un mit, în esenţă este aproape un fapt.
”Adevărul este că acidul produs de bacterii în gura ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Acestea includ zahărul, orezul, cartofii, pâinea, fructele, dar şi legumele”, explica dr. Andra Custura.

2. Copii au mai multe carii decât adulţii
Acesta este doar un mit. Datorită fluorului din apă de la robinet, cariile la copii s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, cavităţile la persoanele în vârstă sunt în creştere, din cauza medicamentelor care usucă gura. Ele reduc saliva, care protejează dintii şi deschid calea către carii şi alte probleme dentare.

3. Aspirină este de ajutor la o durere de dinţi
Avem de-a face cu un mit. Aspirină trebuie înghiţită pentru a uşura durerea. Deoarece aspirină este acidă, ar putea arde ţesutul gingiei şi cauza un abces dureros dacă puneţi o pastilă lângă un dinte.

4. Toate plombele trebuiesc înlocuite
Mit. ”Plombele nu au o termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzura dinţilor şi igiena orală. Dacă ai o rutină dentară şi te ţii de ea eşti mai puţin susceptibil la a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult”, adăugă dr. Andra Custura.

5. Veţi şti atunci când aveţi o carie
Mit. Uneori se va şti, dar în acel moment, caria s-a mărit, de obicei, la proporţii mai mari decât ar trebui. Dacă faci controale în timp util, medicul dentist poate găsi o carie înainte de a produce durere.

6. Încleştarea şi măcinarea dinţilor poate duce la carii
”Avem de-a face cu un mit, dar nu departe de realitate. Cariile provin din bacterii producătoare de acid. Dar încleştare şi măcinarea sunt printre cele mai grave lucruri pe care le puteţi face pentru a dinţilor. În timpul mestecării normale, dinţi se ating pentru puntin timp. Acest lucru provoacă puţin stres asupra suprafeţei dinţilor. Dar încleştarea şi măcinarea lor pune o presiune mare pe dinţi. Presiunea poate provoca, în cele din urmă, fisuri şi fracturi ale dinţilor, care accelerează cariile dentare”, explica dr. Custura.

7. Dinţii distanţaţi sunt predispuşi la carii
Mit. Distanţele mai mari sunt mai uşor de întreţinut. Deci, atât timp cât acestea sunt libere de bacterii şi sunt mai puţin predispuse la apariţia cariilor. Atenţie cu distanţele mici, totuşi. Alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot apărea dacă nu sunt curăţate adecvat.

8. Sensibilitatea dinţilor înseamnă că carii
Mit. În timp ce unele carii pot provoca unele sensibilităţi la frig şi dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevărat problema.

9. Cariile sunt singurul motiv pentru o obturaţie de canal
”Doar un mit, ai nevoie de o obturaţie, dacă nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvată poate duce la o obturaţie, dar la fel pot şi alte lucruri, cum ar fi încleştarea şi măcinarea dinţilor”, completează dr. Custura.

10. Copiii nu pot avea carii
Mit. Dinţii de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi dacă nu este tratată.

11. Acidul cauzează carii
Complet adevărat. Alimentele acide pot descompune învelişul exterior al dinţilor, slabi dintele şi face dintii mai predispuşi la degradare. Bacteriile responsabile de apariţia cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale şi carbogazoase) pot intensifica acest proces.

12. Odată ce un dinte este tratat, caria se opreşte
Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută, caria este eliminată. Şi dacă ai grijă de dinţii tăi, caria nu va mai reveni în locul de unde a fost înlăturată.

13. Cariile sunt mult mai probabil între dinţi
Adevărat. Orice loc unde nu poţi ajunge cu periuţa de dinţi sau cu aţa dentară este un loc minunat pentru bacterii! Poţi să utilizezi, în schimb, apa de gură pentru a ajunge la locurile dificile.

14. Crăpăturile şi fisurile dinţilor duc la carii
Adevărat. Fisurile crează o casă pentru bacterii unde periuţa de dinţi nu va ajunge. Acest lucru poate grăbi apariţia cariilor. Utilizează apa de gură pentru a ajunge la locuri ascunse.

15. Trebuie să-ţi periezi dintii, să foloseşti aţa dentară, şi te clăteşti pentru a preveni apariţia cariilor
”Abolut adevărat! Prevenirea este cheia eliminării bacteriilor de pe dinţi. Periază de două ori pe zi, cu o pastă de dinţi care simţi că îţi este bună ţie,adică îţi curăţă dintii, foloseşte aţa dentară şi clăteşte zilnic. În cazul în care bacteriile sunt eliminate zilnic din fiecare zonă a dintelui, nu vei avea carii”, adăugă dr. Andra Custura.

 

Tags: , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.