Rinoplastia este o operaţie care necesită o atenţie deosebită la detalii
Rinoplastia se află printre cele mai solicitate intervenții, pentru care optează in special femeile și este procedura care poate modifica semnificativ trăsăturile feței chiar și atunci când corecțiile de la nivelul nasului sunt minore.
Rinocorecția sau rinoplastia este procedura estetică facială de remodelare a nasului și de corectare a formei și mărimii acestuia. În cazul femeilor intervenția de rinoplastie este indicată în jurul vârstei de 16 ani, pentru că în această perioadă structura osoasă a nasului este complet dezvoltată.
“Înainte de intervenție cu cel puțin 10 zile nu se administrează anti-inflamatorii nesteroidiene dar și aspirina și alte medicamente care o conțin.
Persoanele fumatoare trebuie să renunțe la tutun cu 4 săptămâni înainte de intervenție, deoarece pot apărea sângerări, iar procesul de vindecare poate fi încetinit. De asemenea menținerea unui nivel ridicat de hidratare este foarte important înainte și după intervenție.”, ne spune chirurgul estetician Silvia Stanculescu-Vasalos.
Cum se desfăsoară intervenția
Se poate apela la două metode chirurgicale de remodelare: rinoplastia închisă sau rinoplastia deschisă.
Rinoplastia închisă este metoda care nu lasă semne vizibile la exteriorul nasului, incizia fiind făcută pe interiorul nărilor.
Cea de-a doua metodă necesită o incizie la exterior, pe linia mediană care separă cele doua nări. Acest tip de procedură permite vizualizarea clară a structurii nazale, iar corecțiile care trebuie aplicate pot fi făcute cu ușurință.
Remodelarea nasului poate presupune adiția de os sau cartilaj pentru a obține un profil mai alungit al nasului, sau îndepărtarea structurii osoase și a cartilajului pentru a crea un profil drept și a micșora dimensiunea acestuia. O altă modificare poate avea loc la exterior prin subțierea și schimbarea formei nărilor.
După remodelare și aplicarea firelor de sutură, pentru susținerea noii structuri nazale se aplică o atelă pe fața externă a piramidei nazale, ce se va îndepărta după 7 zile postoperator.
Intervenția de rinoplastie se desfășoară sub anestezie generală cu sedare intravenoasă și în funcție de complexitatea întâlnită poate dura între 1-3 ore. Sunt necesare 48 de ore de spitalizare pentru această intervenție.
Postoperator zona din jurul ochiilor poate fi ușor inflamată sau pot apărea edeme. Se recomandă aplicarea de comprese reci pentru reducerea edemelor sau la indicația medicului se pot administra analgezice.
Recuperarea durează 2-3 săptămâni, timp în care trebuie evitate activitățile fizice solicitante, ridicarea greutăților dar și lovirea nasului, deorece activitățile menționate pot favoriza apariția unor sângerări.
Purtarea ochelarilor de soare sau de vedere este indicată după aproximativ 3 luni de la operație, iar 6 luni postoperator este contraindicată expunerea la soare.
După primele 2 luni se poate observa o îmbunătățire a conturului nazal, forma definitivă a nasului putând fi observată după aproximativ un an de la intervenție.
Pentru o evaluare corectă a rezultatelor sunt necesare numeroase controale postoperatori, pentru a stabili dacă pacienta este multumită de rezultat sau în cazuri excepționale, dacă se mai impune și o a doua intervenție pentru corectarea asimetriilor.
În cabinetul chirurgului estetician Silvia Stănculescu-Vasalos, costul unei rinoplastii variază între 1.600 și 2.600 euro în funcție de tipul de rinoplastie ales.
Pentru mai multe detalii puteți accesa www.silviastanculescu.wordpress.com sau www.metamorphosiscenter.ro.