Tu stii ce să alegi pentru lucrările dentare?
Deși în Occident coroanele dentare de zirconiu sunt cele mai utilizate de medicii stomatologi, în România doar 1 din 15 pacienți alege acest material, în ciuda numeroaselor beneficii. Oxidul de zirconiu folosit în fabricarea coroanelor dentare a dus la obţinerea unui echilibru între dorinţa de a avea lucrări dentare rezistente şi cea a unei estetici remarcabile.
Coroana din zirconiu acoperă complet sau înconjoară un dinte sau un implant dentar şi este fixată folosind ciment dentar. Zirconiul este un tip de diamant sintetic şi este folosit în stomatologie încă din anii `90.
”Pacienții care aleg coroanele de zirconiu sunt în general cei care le înlocuiesc pe cele de metal, deoarece înțeleg pe propria piele care sunt avantajele acestora: durablitate, fizionomie, eliminarea gustului de metal si a culorii pe care o capata gingia. Din păcate, prețul este încă o opreliște în calea multor pacienți, însă cei care au avut experiența metal și apoi zirconiu, pot confirma diferența. În plus aspectul estetic este unul din elementele decisive pentru pacient, deoarece zirconiul este singurul care face dinții perfecți, fără nicio diferență de cei naturali”, explică dr. Andra Custură, medic stomatolog Andra Smile.
Beneficiile zirconiului pentru lucrările dentare
Zirconiul se poate folosi la confecţionarea coroanelor unidentare cât şi a lucrărilor dentare de mare amploare, atât pe dinţii naturali cât şi pe implanturi. Coroanele dentare pot fi confecționate din mai multe tipuri de materiale, însă cele care se apropie de naturalețea dinților reali sunt coroanele din ceramică (porțelan) ce au ca suport zirconiul. Astfel principalele avantaje ale utilizării zirconiului sunt:
Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune că zirconiul este una din cele mai bune alegeri ale unui pacient, deoarece are o culoare translucidă atractivă, care se îmbină perfect printre ceilalţi dinţi naturali.
”Lucrările din metaloceramica se observă, poate nu atunci când vorbim, dar în cazul unei persoane cu zâmbet larg, ele se văd în special la terminaţia dintelui. Poate mai important decât beneficiul estetic oferit de coroanele zirconiu este cel tehnologic. Coroanele pe zirconiu nu sunt confecţionate prin turnare, modul în care este pregătit metalul clasic. Ele sunt obţinute în urma scanării amprentei dentare de către un aparat special, iar apoi zirconiul este frezat de către un alt aparat şi astfel sunt eliminate erorile umane care apar în cazul lucrărilor cu metalo-ceramica. În plus acum se pot adapta inclusiv nuanţele, astfel încât să nu existe nicio diferenţă faţă de restul dintiilor”, explica dr. Andra Custură.
Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu şi punţile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente încât pot fi folosite oriunde în cavitatea bucală. Aceste coroane zirconiu pot rezista la presiunea masticatorie atât a dinţilor din faţă, precum şi a dinţilor din spate. ”Ceramica sare destul de des atunci când pacientul mușcă să zicem dintr-un aliment mai tare. În schimb, durabilitatea zirconiului înseamnă că acesta poate suporta uzura zilnică și nu se tocește cum este cazul metalo-ceramicii, care pe măsură ce își pierde luciul se comportă asemenea unei pietre ponce care tocește dinții alăturați”, adaugă dr. Custură.
Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decât metalul. ”Atunci când ne referim la biocompatibilitate vorbim despre gingie, pentru că metalul în general este compatibil cu organismul, dar nu și cu gingia, putând da reacții adverse, iritații sau alergii sub formă de usturimi și mâncărimi. Există foarte multe cazuri în care gingia din jurul coroanelor cu metal şi ceramică îşi schimbă culoarea şi atunci pacienţii revin şi cer schimbarea coroanelor cu unele din zirconiu. Din păcate acea urmă va rămâne acolo pentru totdeauna, chiar şi în urma tratamentelor gingivale”, punctează dr. Andra Custură. În plus, zirconiul nu produce niciun fel de reacţie chimică în cavitatea bucală, eliminând riscul apariţiei unui miros sau gust neplăcut.
Adaptarea imediată. Spre deosebire de alte soluţii protetice, coroana pe suport zirconiu este foarte uşoară, ceea ce îi permite pacientului să se acomodeze mai repede cu aceasta. În timp are avantaje foarte mare pentru dinţi şi pentru gingie, pentru ligamentele care ţin coroana, fără să pună presiune pe acestea. ”Poate că la o simplă coroniţa pacientul nu simte diferenţa de greutate, dar la o punte unde lipseşte un dinte pe care trebuie să-l reconstituim, câteva miligrame se simt, deoarece corpul de punte se toarnă doar din materialul de bază peste care se pune ceramică, adică zirconiu sau metal”, adagă dr. Custură.
Pregătirea. Pregătirea dintelui pentru obţinerea bontului pentru o coroană pe suport de zirconiu este cam la fel ca și pentru o coroană metalo-ceramică, ceea ce înseamnă că este ușor să ne schimbăm alegerea făcută chiar şi în ultimul moment după ce doctorul a preparat dintele şi deja l-a amprentat pentru a trimite în laborator.
”Pentru a elimina dezavantajul prețului în cazul lucrărilor cu zirconiu, care sunt duble la preț față de metalo-ceramică și pentru că ne dorim să încurajăm pacienții să opteze pentru variante moderne, cu multiple avantaje, costul lucrării cu zirconiu l-am redus de la 1350 lei la 1049 lei, în care este inclusă și coronița provizorie pe care pacientul trebuie să o poarte două săptămâni, până este gata lucrarea. Este foarte important ca atunci când suntem puşi în situaţia de a alege din ce material să fie realizată coroana dentară, să cerem cât mai multe variante şi explicaţii referitoare la anumite criterii importante ale acestora și să alegem zirconiu măcar pentru zona frontală”, adaugă dr. Andra Custura.
Igiena este un element foarte important atunci când vine vorba de longevitatea unei restaurări dentare, această regulă fiind valabilă şi în cazul coroanelor dentare. Prin urmare se recomandă menţinerea sănătăţii gingiilor şi a danturii prin periajul cu pastă de dinţi fluorurată şi utilizarea metodelor auxiliare periajului dentar. De asemenea, sunt importante vizitele periodice la cabinetul stomatologic pentru controalele dentare de rutină şi periaj profesional.