Cum ne pregătim de schi

kinetoterapieDacă îţi plac sporturile de iarnă, cu siguranţă aştepţi cu nerăbdare vacanţa de Crăciun pentru a putea să evadezi câteva zile într-o staţiune la schi. E minunat să respiri aerul curat de la munte, să pluteşti pe pârtia încărcată de zăpadă şi să te bucuri de frumuseţea peisajelor montane.

În plus, sportul este binevenit în perioada Sărbătorilor de Iarnă, când petrecerile şi cinele festive se ţin lanţ. Organismul are nevoie de mişcare pentru a nu acumula kilograme în plus şi pentru a se încărca de energie, iar psihicul nostru are nevoie de aer curat pentru a se bine dispune.

Dar înainte de a păşi pe pârtia de schi, e important să ne pregătim corpul pentru efortul fizic pe care îl vom depune. Urcatul pe pârtie, schiatul, mersul prin zăpadă sunt activităţi solicitante, pe care nu le facem zi de zi, prin urmare trebuie să ne antrenăm pentru a preveni febra musculară şi alte neplăceri precum întinderile musculare sau contracturile.

Una e sa te mişti liber şi graţios pe schiuri, fără sa resimţi junghiuri şi dureri, şi alta e să-ţi pierzi respiraţia după câteva minute de schiat, iar după o zi petrecută pe pârtie să te trezeşti cu dureri musculare în tot corpul. Iar dacă eşti novice într-ale schiatului, vei deprinde acest sport mult mai repede şi mai uşor dacă eşti bine pregătit din punct de vedere fizic.

Corpul şi sănătatea ta vor avea cel mai mult de câştigat de pe urma unei bune pregătiri fizice înainte de a păşi pe pârtia de schi. Principalele avantaje pe care ţi le aduce pregătirea fizică cu un kinetoterapeut (terapia prin mişcare) sunt multiple. “În primul rând, exerciţiile sunt stabilite individual pentru fiecare persoană în parte, după o evaluare prealabilă. Setul de exerciţii recomandat fiecărei persoane în parte are drept scop să prevină întinderile musculare cauzate de sedentarismul prelungit. Pregătirea pentru schi presupune o pregătire fizică pentru a evita apariţia febrei musculare şi/ sau a contracturilor şi rupturilor musculare”, ne spune Dra Nicoleta Ghena, kinetoterapeut la centrul KinetoHelp.

Aşadar, înainte de a-ţi pune clăparii în picioare, fă o vizită la kinetoterapeut. Acesta îţi va face o evaluare pentru individalizarea antrenamentelor şi a exerciţiilor specifice fiecărei grupe musculare. Şedinţele de kinetoterapie vor pune accent pe tonifierea musculară prin izometrie, pe întărirea ligamentelor şi a tendoanelor, pe creşterea rezistenţei la efort şi mărirea mobilităţii.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.

 
 

Privacy Preference Center