Mastectomia – condamnare sau salvare?

hospitalÎn ziua de astăzi, femeile au ajuns să depună eforturi inimaginabile pentru a-şi aduce sânii la forma estetică dorită, fără însă să acorde niciun pic de importanţă sănătăţii acestora. Astăzi, statisticile OMS semnalează că la fiecare 2 minute, pe glob, o femeie moare ca urmare a neoplasmului mamar, acesta rămânând principala cauză de deces prin cancer la femeie, iar datele epidemiologice arata o creştere constantă a incidenţei, asociată cu scăderea vârstei de apariţie.

Vestea necesităţii unei operaţii invazive pentru tratarea cancerului de san, aşa cum este mastectomia, are o imensă greutate emoţională şi poate produce o traumă psihică particulară. Dar ea este, totodată, o a doua şansă la viaţă!

Pentru o experienţă medicală favorabilă, cu un nivel minim de stress, finalizata prin redobândirea sănătăţii şi reinserţia cu succes în viaţa familială şi socială, femeile se pot adresa unui centru medical de senologie (sănătate mamară).

Spitalul privat Gynecoland este specializat în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor mamare, prin planuri de tratament complexe, diferenţiate şi adaptate fiecărui caz în parte, abordate multidisciplinar prin colaborarea specialiştilor: senolog, ginecolog, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, psiholog, chirurg estetician sa, acesta dovedindu-se cea mai bună cale de rezolvare a cazurilor de cancer mamar.

Mastectomia preventivă – un subiect controversat

În ultimele luni, s-a înregistrat o creştere a numărului de femei care solicită o operaţie de extirpare a sânului, efect cauzat de mastectomia preventivă efectuată de actriţă Angelina Jolie, la începutul acestui an. Pe de-o parte, efectul “Angelina” a contribuit la creşterea gradului de conştientizare a cancerului mamar, determinând femeile să se informeze cu privire la această afecţiune şi să acţioneze asupra ei. Pe de altă parte, se pune întrebarea: este cu adevărat necesară mastectomia, în cazul femeilor cu risc mare de a dezvolta un cancer mamar?

„Deşi cancerul de sân este determinat cel mai adesea de o mutaţie genetică transmisă familial pe cale maternă, este greşit să gândim că dacă avem mutaţia genetică vom face sigur cancer. Genele inclavate în celule nu sunt doar de la mama, ci şi de la tata, iar combinaţia lor face că expresia genetică în timp, să nu determine obligatoriu apariţia cancerului”, explică Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie în cadrul Centrului Integrat de Diagnostic şi Tratament al Sanului Gynecoland.

Este recomandat ca femeile cu istoric familial de cancer mamar să efectueze un test genetic de evaluare a riscului de a dezvolta acesta afecţiune şi, cel mai important, să monitorizeze în permanenţă sănătatea lor mamară, prin controlul anual de rutină, însoţit de ecografie mamară / mamografie digitală, întrucât descoperirea în stadii incipiente a neoplasmelor mamare s-a dovedit, până în acest moment, factorul care influenţează în cea mai mare măsură rata de supravieţuire.

Când este recomandată mastectomia?

În cancerul de sân diagnosticat, indicaţiile operatorii pot varia în funcţie de extensia tumorală, de localizarea acesteia, de gradul de diferenţiere tumorală, de vârsta pacientei, de dorinţa acesteia.

În funcţie de extensia invaziei ţestutului, se poate extirpa doar tumora (tumorectomie), un sector mamar (sectorectomie), un cadran mamar (quadrantectomie) sau întreg sânul (mastectomie) – intervenţie asociată adesea cu îndepărtarea ganglionilor din axilă (limfadenectomie axilară).

Mastectomia este operaţia prin care se extirpă în întregime sânul, cu tegumentul de deasupra şi profund, până la muşchiul pectoral (inclusiv fascia prepectorală). Este indicată în situaţii precum:
– când dimensiunile tumorei sunt de peste 4 cm;
– când tumora este localizată central;
– în funcţie de raportul tumoră-sân (sânii mici sunt mai susceptibili pentru mastectomie);
– când există tumori multiple în sâni;
– în cazul femeilor în vârstă;
– femeilor sub vârsta de 35 de ani, când riscul de recidivă locală este de 3 ori mai mare decât în cazul femeilor cu vârsta de peste 56 de ani;
– atunci când sunt depistate mutaţii genetice BRCA 1, s.a.

De cele mai multe ori, operaţia se vindeca în 14-20 de zile, pansamentul putând fi dat jos chiar de a doua zi. După operaţie, se intervine prin drenaj pentru 7-10 zile, pacienta fiind instruită în vederea efectuării zilnice a exerciţiilor de stimulare a circulaţiei la nivelul mâinii asociate drenajului.

„La Gynecoland ne concentrăm pe localizarea precisă, descrierea exactă şi marcarea preoperatorie a leziunilor, pentru a limita zona de rezecţie a ţesutului mamar şi, implicit, pentru rezultate terapeutice şi estetice optime. În plus, asigurăm consiliere psihologică că adjuvant de nădejde în abordarea terapeutică a pacientelor, lucru ce s-a dovedit extrem de benefic. Vindecarea se încheie prin restabilirea integrităţii anatomice a sânului şi a statusului psihologic al femeii, datorită chirurgiei estetice care permite refacerea sânului după diferite tipuri de intervenţii oncologice. Mai nou, chirurgia oncoplastica oferă posibilitatea realizării operaţiilor oncologice şi plastice în cadrul aceleiaşi intervenţii pentru că, în final, rezultatele terapeutice şi estetice să fie excepţionale”, adăugă dr. Stoian.

Despre Spitalul Gynecoland
Centrul Integrat de Diagnostic şi Tratament al Sanului Gynecoland, întruneşte toate condiţiile necesare pentru că pacientele să plece cu cele mai bune rezultate în vindecarea cancerului de sân: o echipă medicală supraspecializata în chirurgia sânului patologic, având o experienţă vastă în diagnosticarea şi tratamentul tuturor afecţiunilor sânului; un spital cu echipamente şi dotări de ultima generaţie, ce permite efectuarea oricărui tip de intervenţie chirurgicală; o gamă complexă de servicii în sfera mamară, genitală, estetică, psihologică s.a.; un ambient elegant, intim şi confortabil, favorabil vindecării şi un personal profesionist şi apropiat de pacient.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.