Cele mai frecvente greşeli în timpul sarcinii

pregnancySarcina este fără îndoială una dintre cele mai fericite perioade pentru o femeie, însă transformările fizice, schimbările hormonale, dar şi noutatea experienţei în sine atrag de multe ori după sine o multitudine de sfaturi şi informaţii care se pot dovedi copleşitoare chiar şi pentru cele mai pregătite viitoare mămici.

Ce alimente trebuie să incluzi în dieta prenatală? Ce medicamente trebuie evitate? Cum poţi menţine atât sănătatea ta cât şi a fătului? O mulţime de întrebări şi mai multe răspunsuri, care inevitabil pot duce, fără documentarea necesară, la greşeli frecvente în timpul sarcinii.

Somnul – sursă de energie atât pentru făt cât şi pentru mămică

În mod normal, rutina de odihnă a unei femei trebuie să asigure 6-7 ore de somn pe noapte, pentru ca aceasta să-şi refacă nivelul de energie şi vitalitate pentru o nouă zi. Cu toate acestea, în cazul viitoarelor mămici, acest lucru nu mai este valabil: modificările fizice şi hormonale drastice consumă resurse importante ale corpului, astfel că timpul necesar de somn creşte la 9-10 ore pe noapte. Mai mult decât atât, în timpul nopţii, organismul are prilejul de a se vindeca în mod natural, de a-şi regenera celulele şi reface resursele energetice, procese cu atât mai importante pentru o femeie gravidă. În plus, cercetătorii au stabilit că femeile care au un tipar neregulat al somnului, sau cele care se odihnesc insuficient, se pot confrunta cu situaţia în care nu pot duce sarcina până la capăt în mod natural, tocmai din cauza acestor lipsuri de energie. Astfel, pentru multe dintre acestea este nevoie de intervenţie chirurgicala pentru naştere.

Duşurile şi băile fierbinţi

Deşi igiena intimă este cu atât mai importantă în timpul sarcinii, un sfat de reţinut este ca în timpul duşurilor şi băilor temperatura să fie pastrata în limita de 36-39 grade Celsius. Apa prea fiebinte poate constitui un pericol pentru făt, care va fi privat de oxigen şi expus astfel riscului de apariţie a malformaţiilor congenitale.

În timpul sarcinii mănânci pentru doi

Una dintre cele mai frecvente griji a unei femei însărcinate este că dacă nu câştigă suficient în greutate, fatul nu se va dezvolta sănătos. Cu toate acestea, nutriţioniştii atrag atenţia asupra unui aspect important al alimentaţiei prenatale: calitatea este mai importantă decât cantitatea! În perioada sarcinii, consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea semestru cu aproximativ 300 de calorii, astfel că o femeie cu greutatea normală trebuie să câştige în plus aproximativ 0.500 kg pe săptămână. La fel de important este ca viitoarele mămici să aiba grijă să atingă o greutate normală încă dinainte de a rămâne însărcinate, astfel vor avea şanse mai reduse de a face hipertensiune de sarcină sau de a apela la cezariană. Această variantă este mai sănătoasă şi pentru bebe, care are un risc mai scăzut de a se naşte prematur.

Lipsa activităţilor fizice – un pericol silenţios pentru bebeluş

În ceea ce priveşte practicarea activităţilor fizice în timpul sarcinii, moderaţia este cheia! Deşi în trecut viitoarele mămici erau sfătuite să reducă la minim efortul fizic, în prezent există o mulţime de opţiuni pentru menţinerea sănătăţii atât a fătului cât şi a mămicii. În afara activităţilor fizice, este recomandată practicarea yoga, plimbările zilnice în parc sau înotul. Beneficiile acestora sunt multiple: stimulează sistemul imunitar, au rolul de a te menţine în formă, previn şi atenuează edemele, îmbunătăţesc circulaţia şi ajută la susţinerea burticii.

Consumul excesiv de cafea

Pentru mulţi dintre noi, cafeaua a devenit o parte esenţială din ritualul zilnic. Cu toate acestea, pentru o femeie gravidă această licoare poate aduce o serie de neplăceri: insomnii, stări de iritabilitate, creşterea tensiunii şi palpitaţii, aceste stări fiind oricum intensificate de tulburările hormonale normale din timpul sarcinii. Deşi părerile sunt împărţite în legătură cu efectele cafeinei asupra fatului, specialiştii au demonstrat că excesul creşte riscul avortului spontan şi predispoziţia ca bebeluşii să aibă un deficit de greutate la naştere. Astfel, viitoarea mămică poate consuma cafea, însă cu moderaţie, fără să depăşească 300 de miligrame de cofeină pe zi.

Continuarea fumatului

Este binecunoscut faptul că ţigările sunt o otravă pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate.

De aceea, este total greşit ca o femeie însărcinată să continue să fumeze pe timpul sarcinii, chiar dacă răreşte numărul ţigărilor sau le alege pe cele light.
Cum studiile spun că fumul de ţigară conţine circa 4.000 de substanţe dăunătoare, ca viitoare mămică, gândeşte-te că rişti să naşti un copil cu malformaţii, care este mai predispus la astm sau la alte boli ale plămânilor.

Consumul de ceaiuri din plante

Dincolo de ceaiurile de muşeţel sau de tei, orice altă infuzie cu plante se poate dovedi periculoasă pentru sarcină.

Atunci când răceşti şi eşti însărcinată, este posibil să ai tendinţa să bei ceaiuri sau să asculţi sfaturile celor din jur care-ţi recomandă tot soiul de remedii naturiste pe bază de plante. Tratamentele naturiste sunt sănătoase în general, însă nu neaparat şi atunci când eşti însărcinată.

Coada Şoricelului, rostopasca, obligeana, cimbrul, anasonul, feniculul, lemnul dulce, smirna, tătăneasa, frunzele de zmeură, salvia şi lămâiţa sunt doar câteva dintre plantele interzise în timpul sarcinii. Întreabă întotdeauna medicul înainte de a bea vreun ceai şi asigură-te că este inofensiv pentru sarcina ta!

Ridicarea de greutăţi mari

Implicarea în activităţi care presupun cărarea sau ridicarea unor greutăţi te supun unor riscuri foarte mari în sarcină. Nu doar spatele şi sănătatea ta au de suferit, însă şi fătul poate fi afectat de astfel de presiuni asupra corpului.

Odată cu creşterea burticii, centrul de greutate al organismului se schimbă şi nu mai eşti la fel de stăpână asupra mişcărilor pe care le faci. În timp ce ridici lucruri grele rişti să cazi şi sa produci fie avort spontan, naştere prematură sau să apară complicaţii, aşa cum este desprinderea prematură a fatului de placentă.

Atunci când esti viitoare mămică, îngrijirea prenatală este la fel de importantă ca cea postnatală. În acest sens, alimentaţia bebeluşului după naştere trebuie să asigure atât creşterea cât şi dezvoltarea acestuia. Vitalact Immunity Junior, formula de lapte praf Ropharma pe bază de colostru bovin şi lactoferină, are în compoziţie factori de imunizare şi de creştere, proteine şi substanţe nutritive necesare alimentaţiei sănătoase a bebeluşilor. Conţinutul mare de calciu şi fosfor ajută la formarea oaselor, iar concentraţia mare de imunoglobuline A şi G, care au acţiune directă la nivelul cavităţii bucale, previn dezvoltarea microorganismelor chiar de la începutul tractului digestiv.

Vitalact Immunity Junior vine în sprijinul mamelor care doresc să continue alimentaţia cu lapte a copilului şi după împlinirea vârstei de 1 an. Cei mai importanţi nutrienţi din componenţă, bogaţi în anticorpi, sunt colostrul bovin liofilizat şi lactoferina. Formula de lapte praf Vitalact Immunity Junior este disponibil în farmaciile Ropharma din toată ţara şi online pe www.ropharma-healthcare.ro la pretul de 25,90 lei.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.