Cum ne afectează antibioticele sănătatea?

medication
Potrivit specialiştilor, antibioticele reprezintă medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv şi la nivelul întregului organism.

În general, tratamentul cu antibiotice este administrat cu scopul distrugerii bacteriilor nocive ce atacă corpul, însă din cauza modului în care acţionează, acestea afectează întreg spectrul de bacterii prezente în organism, inclusiv cele benefice de la nivelul florei intestinale.

Deşi antibioticele sunt privite ca fiind o soluţie rapidă în cazul problemelor medicale persistente, administrate în mod recurent, sporesc rezistenta corpului la infecţii şi scad în timp eficiența altor tratamente. Specialiştii Ropharma recomanda metode de terapie alternative antibioticelor şi explică efectele negative ale acestora pe termen lung:

Afecţiuni ale stomacului – cele mai des întâlnite efecte negative ale antibioticelor (aproape 10%) sunt dezechilibrele digestive, stările de greaţă şi ameţeală. Acestea sunt provocate de inflamaţii ale intestinului, ce apar ca urmare a dezechilibrului la nivelul bacteriilor saprofite aflate în stomac. Organismul îşi pierde astfel abilitatea de a reţine apă şi nutrienţii în corp, iar pacientul este supus unei stări cronice de deshidratare.

Candidoza – “în special în cazul femeilor, tratamentul cu antibiotice poate acţiona asupra florei vaginale, provocând creşterea şi dezvoltarea micozei Candida, prezentă în mod natural, în stare latentă în organism. Antibioticele pot favoriza şi agrava candidozele, astfel că 10 % din persoanele afectate se confruntă cu apariţia şi răspândirea acestei afecţiuni atât la nivel vaginal, cât şi în cavitatea bucală sau pe piele”, explică specialistul imunolog Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Afecţiuni respiratorii – în urma folosirii constante a antibioticelor, adulţii se pot confrunta cu probleme respiratorii, deoarece pereţii plămânilor sunt afectaţi. Mai mult decât atât, în rândul copiilor s-a demonstrat că administrarea antibioticelor la o vârstă fragedă creşte riscul apariţiei astmului sau a altor afecţiuni precum alergiile sau sinuzitele cronice.

Scăderea imunităţii“În cea mai mare parte, flora intestinală este responsabilă şi de menţinerea unui sistem imunitar sănătos şi eficient. Dezechilibrele pe care administrarea de antibiotice le produce se extind şi sistemului de apărare, deoarece flora intestinală nu mai poate sintetiza imunoglobulinele, cu rol esenţial în combaterea agenţilor patogeni. În acelaşi timp, acest lucru măreşte şi riscul dezvoltării de noi tulpini de viruşi care se opun viitoarelor tratamente”, explică specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Afecţiuni ale rinichilor “utilizarea antibioticelor creşte riscul instalării insuficienței renale şi a pietrelor la rinichi, astfel că substanţele nocive se depun în număr tot mai mare la nivelul tractului urinar, crescând expunerea în faţa pericolului unei noi infecţii“ sfătuieşte Dr. Tania Bejan, specialist Ropharma.

Alergii – persoanele care aleg să urmeze tratamente cu antibiotice pot dezvolta reacţii alergice cauzate de coloranţii chimici şi aditivii conţinuţi de acestea.

Administrarea constantă a antibioticelor afectează funcţionarea normală a organismului, produc disfuncţii fiziologice şi scad capacitatea de apărare la nivel celular. O modalitate eficientă de a combate aceste efecte nefavorabile o reprezintă întărirea sistemului imunitar din interior. Activit Imuno Forte, suplimentul natural Ropharma conţine lapte colostru, lactoferina şi vitamina C, ce stimulează imunitatea şi cresc numărul de imunoglobuline, responsabile pentru combaterea infecţiilor. În plus, Activit Imuno Forte reduce incidența complicaţiilor în diverse afecţiuni datorită rolului său antiviral şi antibacterial.

Activit Imuno Forte se poate găsi în toată reţeaua de farmacii Ropharma din ţară, cât şi online pe www.ropharma-healthcare.ro la preţul de 24, 61 lei.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.