Vă doriţi copii sănătoşi? Atenţie la alimentaţie în perioada sarcinii!
Datoria de părinte nu ia naştere odată cu aducerea pe lume a copilului, ci încă din perioada de preconcepţie, care va influenţa atât evoluţia ulterioară a sarcinii, cât şi starea de sănătate a fătului şi a mamei. Din păcate, multe dintre femeile gravide nu sunt conştiente de implicaţiile pe care le are asupra copilului propriul lor stil de viaţă, astfel încât alimentaţia nesănătoasă şi deficitul de elemente esenţiale – cum ar fi acizii graşi omega 3 şi omega 6 – din orgasnism se va transmite şi fătului, fapt ce se concretizează la noi în ţară printr-o greutate medie la naştere mai mică decât media internaţională şi prin copii cu dificultăţi în dezvoltare.
Alimentaţia sănătoasă a mamei şi aportul potrivit de vitamine şi minerale esenţiale atât înainte, cât şi în timpul sarcinii, va favoriza o sarcină uşoară, fără probleme de sănătate şi fără complicaţii, în condiţiile în care, pe parcursul celor 9 luni, fătul va primi prin intermediul placentei substanţele nutrivite din organismul mamei.
Acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, de exemplu, sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, fiind vitali scutului de mielina, învelişul celulelor nervoase, şi contriburie, mai ales la copii, la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive.
De asemenea, consumul adecvat de Omega 3 este extrem de important şi pentru mama în timpul sarcinii, deoarece acest acid gras joacă un rol esenţial în determinarea duratei de gestaţie şi în prevenirea depresiei perinatale.
Sursa ideală de acizi graşi esenţiali: uleiul de cânepă
Produsele din cânepă, numite şi echilibrul perfect al naturii datorită conţinutului ridicat de acizi graşi nesaturaţi în raportul ideal între Omega 3 şi Omega 6, s-au dovedit a fi un real ajutor în creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a copiilor şi nu numai. Pentru protejarea sănătăţii, între aceşti acizi – pe care organismul uman nu îi fabrica – trebuie să fie un echilibru natural, care poate fi obţinut din hrana, cu ajutorul capsulelor cu ulei de cânepă CANAH.
S-a dovedit în mod ştiinţific că un echilibru adecvat între acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 poate ajuta la prevenirea şi reducerea simptomelor de Alzheimer şi Parkinson, datorită funcţiei esenţiale a acidului gras în menţinerea membranele neuronale. Studiile efectuate în cadrul Clinicii Mayo au arătat, de asemenea, că persoanele care au o dietă bogată în grăsimi polinesaturate prezintă o reducere a simptomelor de tulburări cognitive, cum ar fi pierderile de memorie , iar un alt articol publicat de Journal of Alzheimer’s disease, susţine la rândul lui ideea conform căreia grăsimile polinesaturate au un rol esenţial şi ele în prevenirea Alzheimerului.
Rolul acizilor graşi esenţiali în dezvoltarea copiilor
Copiii ale căror diete includ o mare varietate de grăsimi esenţiale par să aibă un avantaj în ceea ce priveşte dezvoltarea timpurie, iar studii recente arată că acest lucru este valabil pentru sugari născuţi care provin din mame cu o alimentaţie bogată în acizi graşi esenţiali.
Cercetătorii au descoperit că sugarii născuţi din mame cu un nivel mai ridicat în sânge de acid gras omega 3 docosahexaenoic (DHA) au prezentat un nivel avansat de atenţie în al doilea an de viaţă, iar în primele şase luni de viaţa ei s-au dezvoltat mai rapid, fiind cu două luni înaintea celor care provin din mame cu un nivel mai scăzut de DHA.
Aşa cum era de aşteptat, cercetările au arătat că dificultăţile la învăţare în cazul copiilor se datorează deficientei de grăsimi esenţiale, care au rolul de a îmbunătăţi sănătatea mintală. De asemenea, s-a constatat că acei copii care au fost hrăniţi la san au un IQ mai ridicat atunci când ajung la vârsta de 8 ani, spre deosebire de cei hrăniţi cu lapte praf. Explicaţia oamenilor de ştiinţă este pusă pe seama nivelurilor ridicate de acizi graşi esenţiali din laptele matern, subliniind faptul că lipsa de omega 3 din hrana mamei duce la riscul de apariţie ulterioară al depresiei şi a altor tulburări. În plus, în cazul copiilor cu deficit de atenţie (ADHD), cauza majoră pentru apariţia aceşti afecţiuni este lipsa acizilor graşi din alimentaţie.
Capsule cu ulei de cânepă CANAH
CANAH a sintetizat numeroasele beneficii ale uleiului de cânepă şi într-o modalitate practică, sub formă de capsule umplute cu ulei din seminţe de cânepă presat la rece certificat ecologic (84 capsule, 56 lei). Spre deosebire de uleiul la sticlă, acestea oferă avantajul mobilităţii şi se recomandă a fi consumate 2-4 capsule pe zi, preferabil după masă.