Cum să NU faci pancreatită acută de sărbători

pancreas diseasePancreatita acută, supranumită și “marea dramă abdominală”, este una dintre bolile ce riscă să se declanşeze în prezenţa meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm din belşug în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pentru că afectează unul dintre organele cu rol esenţial în funcţionarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar şi decesul, dacă nu este tratată precoce şi corect. Aşadar, profilaxia şi tratamentul în faze incipiente ne pot pune la adăpost de complicaţiile grave ale acestei boli.

Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucţie a pancreasului şi a ţesuturilor din jurul său de către propriile enzime.

Care sunt factorii de risc pentru apariţia pancreatitei acute?

Mai ales în perioada sărbătorilor, tubul digestiv, în general, şi pancreasul, în special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice. Două cauze majore sunt implicate în apariţia pancreatitei acute:

Litiaza biliară. Persoanele care suferă de litiază biliară, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului. “Aceste alimente stimulează golirea veziculei biliare şi eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de vărsare a bilei şi pancreasului în intestin. Astfel, se declanșează o cascadă de reacţii chimice în interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei şi a ţesuturilor din jur. În plus, se produce o alterare a stării generale ca urmare a acestei intoxicații enzimatice”, explică conf. dr. Ion Daniel, şeful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenţă din București.

Consumul de alcool. Declanşează apariţia bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului. “Posibilităţile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatită acută de cauză biliară. Calculii se pot îndepărta printr-o endoscopie intervenţională, care deblochează fluxul normal al bilei şi al sucului digestiv către intestin. În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, posibilităţile de tratament sunt destul de reduse, astfel încât aceste forme au o evoluţie mai gravă cu risc de mortalitate mai ridicat, afirmă conf. dr. Ion Daniel.

Vestea bună este că aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatită acută sunt forme moderate sau uşoare. Acestea se manifestă printr-o durere suportabilă, dar persistentă în partea superioară a abdomenului şi iradiată în spate. Pot apărea şi vărsături intense, repetate, precum şi transpiraţii.

Medicul chirurg ne sfătuiește să recurgem în acest caz la regim alimentar 0, pentru a da posibilitatea pancreasului să se refacă. Timp de 1-3 zile, pacientul va bea doar apă plată, aceasta fiind o soluţie foarte bună de a pune în repaos alimentar tubul digestiv şi pancreasul. Pentru durere, se poate lua un calmant sau se poate pune o pungă cu gheaţă pe abdomen, pe locul dureros, care să amelioreze evoluţia unui proces pancreatic. În cazul în care durerea nu dispare, persoana în cauză trebuie să se prezinte la medic.

Dacă pancreatita îmbracă o formă mai gravă, simptomele persistă, se agravează, sunt însoţite şi de o distensie abdominală, o durere persistentă şi practic, o stare de şoc manifestată prin hipotensiune, cu tendinţă de leşin, o reducere a debitului urinar şi chiar apariţia icterului. ”Formele grave de pancreatită necesită un regim de Terapie Intensivă sau chiar o intervenţie chirurgicală. Perioada critică pentru pacient este între prima şi a treia săptămână. Cei care trec de acest interval au şanse mai mari de supravieţuire şi de evoluţie fără complicaţii”, avertizează medicul chirurg.

Iată câteva sfaturi oferite de conf. dr. Ion Daniel pentru a evita pancreatita acută, în perioada sărbătorilor:
1) Menţineţi o greutate normală! Persoanele supraponderale sunt primele expuse acestei patologii pentru că fac mai des litiază biliară.
2) Faceţi-vă analize periodic! Cunoaşterea şi evaluarea stării de sănătate proprii este foarte importantă. O ecografie poate să ateste prezenţa unei litiaze biliare, care să necesite o rezolvare chirurgicală. De asemenea, analizele de sânge pot evidenția o creştere a trigliceridelor din sânge, ceea ce poate previziona apariţia unei pancreatite.
3) Evitați abuzul alimentar! Echilibrul alimentar este extrem de important. Astfel, chiar şi o persoană predispusă la pancreatită acută se poate bucura de masa de Crăciun dacă mănâncă moderat și rațional.
4) Evitați consumul de alcool! Alcoolul concentrat, sub forma băuturilor spirtoase oferă, într-un volum mic, o cantitate crescută de stimul toxic.
5) Beţi mai multă apă! Aportul crescut de apă diluează stimulii care ajung în stomac şi în intestin, reducând concentraţia acestora.
6) Cunoaşteţi-vă organismul! Oamenii sunt diferiţi şi au organisme diferite, de aceea este foarte importantă cunoaşterea propriilor limite, care nu trebuie depăşite.

Conf. dr. Ion Daniel este medic primar chirurgie generală şi şeful Clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, având competenţe în chirurgia generală deschisă şi laparoscopică, precum şi în chirurgia de urgenţă.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.