Statistici îngrijorătoare: aproape 1 din 5 români are varice!

Boala varicoasaPuţini sunt cei care conştientizează că Boala Venoasă Cronica debutează lent, insidios, fără ca măcar să ne dăm seama. De pe site-ul www.sanatatepascupas.ro aflăm că de cele mai multe ori ea este disimulată în spatele unor simptome aparent uşoare şi care nu par a fi legate de această afecţiune: senzaţie de greutate în picioare, senzaţie de arsură la nivelul gambelor, crampe, dureri, prurit, parestezii. De obicei aceste simptome nu alarmează pacientul suficient cât să le semnaleze medicului, de cele mai multe ori fiind considerate chiar normale după o zi de muncă sau de stat în picioare.

Acesta este şi concluzia Studiului VeinCONSULT, unul dintre cele mai mari studii epidemiologice cu privire la Boala Venoasă Cronică (peste 91.500 de pacienţi investigaţi) efectuate la nivel internaţional şi care a implicat 6232 de medici de familie din cele 20 de ţări implicate.

Din păcate, de cele mai multe ori, pacienţii se adresează medicului abia atunci când manifestările Bolii Venoase Cronice devin fie prea deranjante (senzaţie intensă de durere, arsură, umflare a gambelor), fie când devin vizibile (apariţia varicelor, venelor reticulare, modificărilor tegumentului, chiar apariţia ulcerului de venos de gambă).

Cu toate că, după cum se poate constata, bolile venoase sunt printre cele mai răspândite afecţiuni de pe glob, ele sunt în mod frecvent neglijate şi subestimate, atât de către medici, cât şi de către pacienţi, iar aceeaşi situaţie îngrijorătoare este întâlnită şi pe teritoriul României.

Cauza apariţiei varicelor

Dintre toate manifestările Bolii Venoase Cronice, prezenţa varicelor este cea mai frecventă (conform studiului VeinCONSULT aproape 1,8 milioane de români au varice!), dar cauza exactă a apariţiei lor rămâne încă necunoscută. În principal este vorba despre afectarea peretelui venos sau afectarea valvelor venoase, fiind implicaţi factori genetici, dar şi factori de risc bine identificaţi, după cum aflăm şi de pe site-ul www.sanatatepascupas.ro :
• Factori genetici:
– Se regăsesc antecedente familiale la 80% dintre subiecţi
– Riscul relativ este de 2 dacă unul dintre părinţi prezintă varice şi de 3.1 dacă ambii părinţi au varice
• Ortostatismul prelungit: profesii la risc (chelneri, coafeze, vânzătoare etc.)
• Sedentarismul
• Greutate peste media normală
• Localizarea geografică: prevalenta mai crescută în Occident decât în Africa, Asia sau Oceania
• Îmbrăcămintea strâmtă
• Sarcinile repetate (acest factor de risc creşte cu numărul de sarcini duse la termen)
• Constipaţia cronică
• Anomaliile boltei plantare (picior plat sau supracurbarea boltei plantare).

Apariţia varicelor de la A la Z

Site-ul www.sanatatepascupas.ro ne prezintă de la un capăt la altul procesul prin care îşi fac apariţia varicele.

Venele sunt vase de sânge care contribuie la întoarcerea sângelui din zonele periferice ale organismului către inimă. Astfel, sângele venos de la nivelul membrelor inferioare se întoarce la inimă, de unde este trimis către plămâni pentru a se oxigena.

Venele membrului inferior prezintă valve antireflux care se opun întoarcerii sângelui, sub efectul gravitaţiei, orientând în consecinţă fluxul venos către inimă. În acest mod, valvele venoase de la nivelul venelor se opun refluxului venos.

Aşa după cum menţionam, acest flux venos este unidirecţional, de la nivelul membrelor inferioare către inimă şi este datorat în principal contracţiei musculare şi valvelor venoase. Contracţiile musculare împing sângele venos de jos în sus datorită valvelor venoase, care se opun întoarcerii acestuia (refluxului venos).

În literatura medicală de specialitate, venele şi valvele venoase sunt considerate continente (adică se opun refluxului venos), dacă sensul circulaţiei este cel normal, dinspre periferie spre partea superioară a organismului şi de la suprafaţă în profunzime.

Atât venele cât şi valvele sunt considerate a fi incontinente în momentul în care sensul circulaţiei venoase este inversat, iar acesta este unul dintre elementele definitorii ale bolii varicoase.

Refluxul venos apare atunci când valvele venoase de la nivelul membrelor inferioare nu se mai închid normal sau sunt distruse, ele ne mai putându-se opune întoarcerii venoase datorate forţei gravitaţionale şi poziţiei ortostatice, verticale adoptate de către om. În această situaţie, sângele va circula în sens invers, anormal, de sus în jos.

Funcţionalitatea anormală a valvelor venoase conduce astfel la apariţia refluxului venos şi într-un final a venelor varicoase (varice).

Vizită la medic

La apariţia simptomelor specifice unei boli venoase (senzaţie de arsură sau de greutate a gambei, senzaţie de durere la nivelul gambei), cel mai indicat lucru este consultarea medicului pentru a diagnostica existenţa afecţiunii şi a încerca stoparea la timp a evoluţiei acesteia.

Referinţe:
1. Int Angiol. 2012 Apr;31(2):105-15. Epidemiology of chronic venous disorders în geographically diverse populations: results from the Vein Consult Program. Rabe E, Guex JJ, Puskas A, Scuderi A, Fernandez Quesada F; VCP Coordinators.
2. Phlebolymphology N°75, VEIN CONSULT Program: interim results from the first 70 000 screened patients în 13 countries, Françoise PITSCH
3. Medicographia, Vol 33, No. 3, 2011, Identifying and accessing patients with chronic venous disease:
the large-scale VCP Internaţional Study, Eberhard RABE, MD, PhD, Depart. of Dermatology – University of Bonn, Germany

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.