Apa băută sub formă de ceai ar putea hidrata mai bine?

Gheorghe Mencinicopschi despre ceaiuriLansarea rezultatelor studiului privind efectul potenţial de hidratare al diferitelor lichide alimentare

Ceaiul provenit din planta Camellia sinensis a fost consumat de secole pentru proprietăţile sale hidratante. Potrivit unui nou studiu care investighează efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului în funcţie de valoarea tensiunii superficiale, coordonat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, ceaiul, cald sau rece, are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului.

„După rezultatele studiului de anul trecut privind consumul de ceai la români, am dorit, în mod firesc, să aprofundez cercetarea asupra beneficiilor acestuia, în special în ceea ce priveşte efectul de hidratare asupra organismului”,
a declarat Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi. „Pornind de la o serie de observaţii preliminarii, am iniţiat un studiu care a urmărit determinarea efectului potenţial de hidratare a diferitelor tipuri de lichide: apă, ceai, infuzii de plante şi fructe. Rezultatele sugerează faptul că ceaiul, o băutură complexă, recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii precum scăderea riscului cardio-vascular, îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, revitalizare, ca şi pentru gustul plăcut, joacă un rol important şi în hidratarea corectă a organismului. Fie că este vorba despre ceaiul cald pe care îl preparăm acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o bună hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activităţi pe care le desfăşurăm în fiecare zi. Hidratarea corectă înseamnă sănătate durabilă”, a adăugat Dr. Mencinicopschi.

Studiul a măsurat tensiunea superficială a diferite băuturi consumate în mod obişnuit, ca parte a unei alimentaţii echilibrate: apă, ceai cald şi rece, infuzii de plante şi fructe. Tensiunea superficială a apei este unul dintre factorii care influenţează capacitatea de hidratare a unui lichid. Atunci când apa pe care o bem are o tensiune superficială mai mare decât cea a apei din celulele organismului uman, din limfă şi sânge (mediul intern), acesta încearcă să o ajusteze prin adăugare de surfactanţi fiziologici, printr-un efort metabolic, pentru a putea fi folosită de organism. În cadrul studiului, acest parametru (tensiunea superficială a fiecărei băuturi analizate) a fost corelat cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare, ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potenţial de hidratare al acestor băuturi asupra organismului.

O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule (să ajungă deci în interiorul celulei). O hidratare „ineficientă” înseamnă că, deşi consumată în cantitate mare, apa este preluată de patul vascular (de sânge), dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor, ci este eliminată prin rinichi.

Studiul realizat sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.

Rezultatele de laborator au arătat că ceaiul provenit din Camellia sinensis are o tensiune superficială ce variază între 42 şi 59 mN/m , foarte apropiată de cea a apei intracelulare. Astfel, „efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficială a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor să se facă mai rapid şi efectul să fie de mai lungă durată”, subliniază Prof. Mencinicopschi.

Proiectul de cercetare al Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi de anul acesta vine în completarea studiului privind consumul de ceai verde în România, realizat în aprilie 2012. Iniţiativa a apărut din dorinţa de a studia principiile unei hidratări corecte a organismului, condiţie atât de importantă pentru menţinerea unei sănătăţi optime şi pentru prevenirea apariţiei diferitelor afecţiuni. Printre consecinţele unei hidratări insuficiente se numără constipaţia, unele afecţiuni renale, creşterea tensiunii arteriale, autointoxicarea corporală, durerile de cap şi diminuarea performanţelor fizice şi mentale.

Ceaiul verde este considerat ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume după apă. Studiile au arătat că, un consum de 2-3 căni de ceai verde, în fiecare zi poate avea efecte benefice asupra sănătăţii inimii prin menţinerea sănătăţii vaselor de sânge. Ceaiul verde are un conţinut bogat de flavonoizi. În plus, ceaiul este o băutură revitalizantă, care se integrează foarte bine într-o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos. Ceaiul poate fi consumat atât în varianta caldă, cât şi rece, sub formă de ice tea. Băut fără lapte şi zahăr, ceaiul este un ajutor important în dietele destinate menţinerii sau scăderii în greutate.

Studiul a fost realizat în cadrul Institutului de Chimie-Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române în perioada februarie – martie 2013, în cadrul căruia au fost analizate, „dublu orb”, 29 de probe de ceai cald, ice tea, infuzii, apă cu şi fără îndulcitori naturali.

Studiul a fost sponsorizat de Lipton.

Prezent în peste 150 de ţări din întreaga lume, brandul Lipton este liderul mondial al pieţei ceaiului şi deţine unele dintre cele mai mari plantaţii de ceaiuri (în Kenya, Tanzania şi alte 30 de locaţii). Pentru cele mai bune ceaiuri se culeg manual doar mugurii şi primele două frunze din vârf. Frunzele de ceai sunt alese cu grijă de pe plantaţiile de ceai şi prelucrate (veştejite, tăiate, fermentate şi uscate), în aşa fel încât să se păstreze calitatea şi prospeţimea aromei.

Produsele Lipton Ice Tea sunt dezvoltate pe plan internaţional sub umbrela Pepsi Lipton International Ltd., un joint venture între PepsiCo şi Unilever. Lipton este o marcă Unilever. Produsele Lipton Ice Tea sunt îmbuteliate şi distribuite în România de către Quadrant Amroq Beverages SA, membră a PepsiCo Beverages, sub licenţă Pepsi Lipton International Ltd.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.