De ce să mâncăm ciocolată neagră
Desigur, ciocolată neagră, numită și ciocolată amăruie! În cantităţi mici este benefică pentru inimă, vă înveseleşte şi vă poate ajuta să trăiţi mai mult.
Specialiştii de la Everydayhealth.com ne spun că nu trebuie să ne simţim vinovate dacă mâncăm o bucăţică sau două, de câteva ori pe săptămână. Din ce în ce mai multe studii evidenţiază faptul că ciocolata neagră, bogată în antioxidanţi, aduce beneficii care o situează în ultimele liste de superfoods. Motivul principal pentru care ciocolata neagră este considerată benefică sănătăţii este conţinutul bogat de flavonoide, substanţe care se găsesc în mod natural în plante şi care pot fi un stimulent cu acţiune de antioxidant.
Trebuie consumată ciocolată cât mai puţin procesată, care conţine cel puţin 65% cacao, deoarece are o concentraţie mai mare de antioxidanţi, spre deosebire de ciocolata cu lapte, care are un adaos mai mare de zahăr şi grăsimi nesănătoase. Însă, atenţie la faptul că şi ciocolata neagră conţine grăsimi şi calorii, aşa că nu faceţi abuz şi nu consumaţi mai mult de 50 de grame pe zi.
Oamenii de ştiinţă cred că alimentele din plante, cum este şi ciocolata, fabricată din planta de cacao, sunt bogate în flavonoide şi antioxidanţi, al căror beneficiu se va face simţit în corpul nostru. Antioxidanţii protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi, molecule instabile de oxigen responsabile de îmbătrânire şi unele boli.
Cercetările efectuate de oameni de ştiinţă englezi, au relevat faptul că persoanele care au mâncat mai multă ciocolată, au un risc mai mic în ce priveşte bolile cardiovasculare. Cei care au mâncat mai multă ciocolată săptămânal, au un procent cu 37% mai scăzut al riscului de boli cardiovasculare decât cei care au mâncat cele mai mici cantităţi de ciocolată neagră.
De asemenea, femeile care au mâncat cantităţi mari de ciocolată, circa 2 ciocolate pe săptămână, au redus cu 20% riscul de accident vascular cerebral. Desigur, studiile trebuie să determine cantitatea şi tipul exact de ciocolată bogată în flavonoide care ar putea influenţa reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Ciocolata neagră este menţionată şi ca fiind benefică pentru scăderea colesterolului, desigur, datorită untului de cacao, bogat în acid oleic, o grăsime monosaturată, aceeaşi cu cea conţinută de uleiul de măsline.
Se pare că unele studii au evidenţiat faptul că ciocolata neagră poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi, de aici, micşorarea riscului bolilor cardiovasculare. Desigur, şi în acest caz se continuă studiile asupra cantităţii exacte de ciocolată neagră sau de flavonoide care trebuie consumate pentru a se ajunge la acest efect.
Ciocolata neagră poate avea ceva în comun cu morcovii. Cercetători de la Universitatea Reading, Anglia, au testat vederea a 30 de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, după ce au mâncat ciocolată albă şi neagră. Subiecţii au avut rezultate mai bune la testele de vedere după ce au mâncat ciocolată neagră. Totul se poate datora flavonoidelor din ciocolata neagră, care îmbunătăţesc fluxul sanguin către creier şi către retină, iar ciocolata albă nu are nici pe departe conţinutul de flavonoide al ciocolatei negre.
Ciocolata vă poate face mai fericite şi asta datorită celor doi acizi graşi pe care îi conţine: acidul palmitic şi cel stearic care, în combinaţie cu flavonoidele, redau sănătatea şi starea de bine. Teoria este că ciocolata stimulează activitatea neuronală din regiunile creierului asociate cu plăcerea şi recompensa.
Există dovezi că ciocolata neagră ar putea juca un rol în prevenirea cancerului. Studii preliminare efectuate pe trei continente — Europa, Asia şi America de nord — au arătat că persoanele care au mâncat multe flavonoide sau multă ciocolată bogată în antioxodanţi, dezvoltă mai puţine cancere decât cele care nu le consumă. Din multele flavonoide conţinute de ciocolată, două dintre ele, epicatechin şi quercetin, sunt cele despre care se presupune că au proprietăţi în lupta împotriva cancerului.
Ca ultim beneficiu, putem adăuga studiul Harvard University, care a descoperit că una sau două doze de ciocolată neagră pe săptămână ne pot ajuta să trăim mai mult. Cercetătorii au comparat persoane care au mâncat ciocolată cu persoane care n-au făcut acest lucru şi au descoperit că prima grupă a trăit cu un an mai mult. După multe studii, probabil că se va determina dacă într-adevăr ciocolata neagră joacă sau nu un rol în longevitate.