Ce găsim prin piaţă iarna

vegetablesAuthor: A.D.

Andiva. Prin prezenţa intibinei, substanţă antioxidantă naturală, se diminuează efectele nocive ale radicalilor liberi, întârziind îmbătrânirea şi instalarea unor boli generative, inclusiv a cancerului. Ca plantă proaspătă de iarnă, aduce organismului principii enzimatice şi depurative, care lipsesc din principalele alimente de sezon. Se consumă cel mai bine în salate.

Avocado. Sunt o sursă importantă de vitamina B6, componentă a enzimelor responsabile de sinteza şi descompunerea proteinelor. La tăierea fructului, pulpa trebuie stropită imediat cu lămâie, deoarece oxidează.

Banane. Carbohidraţii din banane oferă energie corpului, iar potasiul este benefic pentru muşchi şi nervi. Bananele au o utilizare largă în bucătăria tropicală datorită consistenţei şi a gustului dulce, foarte aromat.

Ceapa verde. Are proprietăţi purificatoare şi stimulente ale proceselor de regenerare a organismului, fiind un antialergic natural foarte valoros, hipoglicemiant recomandat diabeticilor. Se foloseşte în stare naturală sau la diverse preparate.

Clementine. Vitamina C ajută organismul în lupta împotriva bolilor. Conţin flavonoide care protejează celulele de atacul radicalilor liberi. Aroma extraordinară pe care o mirosim când decojim fructele vine de la uleiurile eterice. Putem utiliza clementinele în reţetele de tarte cu fructe.

Kiwi. Oferă calciul care reglează activitatea muşchilor şi nervilor. În reţetele de sucuri digestive este ingredient nelipsit. Fructele sunt coapte când pulpa devine moale, fiind excelente în salatele de fructe cu legume şi la tarte.

Morcov. Nicio altă legumă nu conţine beta-caroten în proporţie atât de mare, acesta fiind transformat de organism în vitamina A care ajută la îmbunătăţirea vederii, întărirea sistemului imunitar, întărirea oaselor şi dinţilor. Se poate consuma în supe, mâncăruri sau ca suc nutritiv.

Nap. Magneziu din plin pentru activitatea musculară. Se pot folosi la supe şi mâncăruri, păstrându-se timp de mai multe săptămâni în frigider.

Nuci. Conţin fier, necesar pentru transportul oxigenului în sânge şi acizi graşi esenţiali care pot reduce nivelul colesterolului. Sunt foarte bune în diverse prăjituri, dar se pot consuma şi simple.

Salata verde. Stimulează procesele metabolice şi constituie un aliment de împrospatare, de revigorare şi de curăţire a organismului. Ajută la obţinerea unor valori normale ale indicelui de hemoglobină, datorita conţinutului de vitamine şi săruri minerale. Cel mai bine este s-o consumăm în stare naturală.

Sfecla roşie. Bogată în acid folic necesar pentru maturarea hematiilor, participând la sinteza celulelor. Sunt deosebit de bune coapte sau fierte, ca salată. Trebuie să le alegem fără pete, cu rădăcini tari şi să aibă o culoare roşu închis.

Varza. Poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratarea unui numâr extrem de mare de boli, fiind bogată în special în provitamina A, vitaminele C şi E şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Crudă în salate, gătită sau murată, poate fi un deliciu.

Varză roşie. Regăsim potasiul benefic organismului şi substanţe sulfuroase, antibiotice naturale, stimulează apetitul şi sunt antidiareice. O putem consuma crudă în salate şi dacă alegeţi s-o fierbeţi, nu uitaţi să adăugaţi suc de lămâie ca să-şi păstreze culoarea.

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.