Reumatismul şi uleiul de măsline
Studii realizate în Grecia şi în Italia demonstrează că un consum ridicat de ulei de măsline nu protejează numai de risul apariţiei bolilor cardiace, ci şi împotriva bolilor reumatice. În plus, uleiul de măsline este un remediu naturist pentru afectiuni ca artroza, dureri musculare, boli de ficat si fiere, balonări, arsuri la stomac.
Aşadar, în meniul zilnic ar trebui introdusă o cantitate mai mare de unei de măsline. Chiar dacă este mai scump decât uleiul de floarea soarelui, este mai consistent şi mult mai benefic, folosit atât în salate, cât şi la gătit. De asemenea, nu trebuie să ne lipsească legumele gătite, fierte sau sote, ca să ne asigurăm că reumatismul este mai puţin probabil să apară.
Chiar dacă maladia s-a instalat deja, uleiul de măsline are aceleaşi calităţi ca ibuprofenul, înlăturând durerile cauzate de reumatism. De aceea, este bine să-l folosim zilnic, alegând un ulei de calitate. Ca sfat, este mult mai benefic folosit în stare naturală decât fiert sau prăjit. Vitamina E provenită din uleiul de măsline extravirgin este extrem de benefică în prevenirea şi tratarea reumatismului.
Alegerea unui ulei de superior se face pe baza calităţilor lui. Astfel, culoarea nu dovedeste intotdeauna calitatea uleiului. Nuanţa unui ulei de măsline de calitate poate să fie verzuie (clorofila fiind element principal) sau un galben auriu (dat de caroten). În ce priveşte gustul şi mirosul, dacă uleiul este amărui, înseamnă că măslinele n-au fost complet coapte când au fost culese. Aciditatea nu trebuie să fie mai mare de 3.3 grade. Cel mai bun ulei este considerat cel care are mai puţin de 0.5 grade aciditate. Metodele de culegere, depozitare şi presare sunt factori importanţi care influenţează aciditatea uleiului de măsline.
Ca remedii, se poate unge locul dureros cu o soluţie preparată dintr-o jumătate de litru ulei de măsline şi 1 pumn cimbrişor fiert la bain-marie, care mai apoi se strecoară.
Alte tratamente naturiste…
Se fierb 10 minute: o ceapă mare tăiată fin, 4 linguri ulei de măsline, 150 ml apă şi 40 grame untură nesărată. Se bea foarte caldă mai multe seri la rând. După două ore, la culcare, se bea un decoct de cruşin (o linguriţă la cană, fiert 3 minute). Tratamentul se face o dată pe an, timp de 7 zile.
Se toarnă ulei de măsline peste frunze tinere de nuc şi se lasă 3-4 ore, apoi se aplică frunzele în 3-4 straturi pe articulaţiile dureroase. Se lasă o noapte întreagă pe locul dureros. Articulaţiile dureroase se mai pot masa cu ulei de măsline amestecat cu zeamă de lămâie, care se aplică sub bandaj şi se lasă toată noaptea pe zona afectată.
Se mai pot folosi 10 g ulei de măsline (nerafinat şi presat la rece) care se amestecă cu două picaturi de ulei esenţial de trandafiri. Alternativ în 50 ml de ulei de măsline (extra virgin) se pun câteva petale de trandafiri care se lasă la macerat 7-14 zile. Eventual uleiul se poate macera la soare. Se unge şi se masează locul dureros (încheietura, muschii, nervii) cu acest ulei până când acesta devine cald.
O frecţie preparată în casă, folosită în Rusia şi Siberia, era compusă din 473 g terebentină pură, 473 g alcool pur, 473 g ulei de măsline, 1/3 linguriţă camfor. Camforul se dizolvă în terebentină, se adaugă uleiul de măsline (în Rusia se folosea gazul) şi apoi alcoolul. Se agită bine înainte de folosire şi se frecţionează locurile dureroase până când frecţia intră complet în piele, după care trebuie să acoperiţi cu o bucată de lână, păstrând bandajul toată noaptea. Se spune că tratamentul opreşte rapid durerile reumatice şi cele provocate de artrite şi artroze.
Se macerează 30 de grame de frunze de dafin într-un litru de ulei de măsline, timp de zece zile, la soare, după care se filtrează, obţinându-se astfel ulei de dafin. Locurile dureroase se ung cu acest ulei despre care se spune că face minuni când este vorba de durerile reumatice.