Sfântul Valentin – legende şi tradiţii

Author: Fundaţia Calea Victoriei

Dragostea cu tot apanajul ei de reprezentări vizuale, materiale şi simbolice a preocupat oamenii, încă, de la începuturile Istoriei. De la tabliţele summeriene şi scandaloasele scrieri şi imagini din antichitatea greco-romană, trecând prin simbolistica evului mediu şi prin reprezentările mai mult sau mai puţin carnale din Renaştere şi ajungând, în final, în modernitate, când bileţele şi mesajele de amor ne lasa sa ghicim o lume ce stă sub semnul eroticului, iată o poveste fascinantă!

Cum să ne exprimăm sentimentele şi dorinţele faţă de persoana care ne-a fermecat? Cum să reînviem un timp mitic, de sărbătoare, când ordinea cotidiană este abolită, în mare parte, pentru a da frâu liber sentimentelor? Sunt câteva întrebări, vechi de când lumea, care şi-au găsit răspuns într-o serie de „ritualuri ale primăverii”. Originile lor, deopotrivă antice şi creştine, vorbesc de dorinţa oamenilor de a-şi face cunoscute sentimentele şi de a iubi cu sufletul şi trupul.

Sărutul simbol al fidelităţii şi al dragostei pecetluite, inelul semn de legătură şi de recunoaştere, darurile dragostei ce aveau drept scop înduplecarea şi încântarea „frumoasei doamne fără îndurare”, toate au lăsat urme în istorie, ele ne vorbesc nu numai de simple dorinţe ci şi de un „al şaselea simţ”, cel al inimii, atât de drag îndrăgostiţilor.

Fie că sărbătorim sau vorbim de Sfântul Valentin sau Dragobete, prin gestul nostru reuşim să renaştem un timp mitic, cel al naturii care reînvie, a cavalerului care îşi iubea cu delicateţe doamna sau a jocurilor pastorale din minunatele miniaturi şi picturi franceze.

Vă invit, aşadar, la o călătorie în regatul dragostei, să descoperim istoria unui sentiment prin intermediul unei sărbători, ce îşi află începuturile în primele secole ale erei creştine dar şi în tradiţiile ce au precedat-o. Călăuze ne vor fi „doamnele şi eroii lor” care au inventat ritualurile, plăcerile şi chinurile dragostei, oferindu-ne astăzi, în postmodernitate, o moştenire de care uităm uneori.

Conferinţa va avea loc la Grand Hotel Continental. Clădirea, candva centrul high-life-ului bucureştean, este clasată ca monument istoric.

Mai multe detalii aici

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.