Consultatia stomatologica la animale
Author: HappyFeet
Ingrijirea dentara este esentiala pentru starea de sanatate a animalului tau! Daca ti-ai facut deja un plan pentru a rezolva problemele animalutului tau, esti pe calea cea buna. Dar daca acesta nu a mai primit de mult timp o consultatie stomatologica de la medicul tau veterinar, este timpul sa iei atitudine. Este momentul perfect sa iti programezi animalul pentru o examinare stomatologica si pentru a afla cele mai bune metode prin care sa-i asiguri igiena si sanatatea orala de acasa.
De ce este ingrijirea dentara atat de importanta pentru animalul tau? Boala parodontala este afectiunea numarul 1 diagnosticata la animalele de companie. Incepand cu varsta de 2 ani, mai mult de 80% dintre caini si 70% dintre pisici sufera de aceasta afectiune sub o forma sau alta. Acumularea de placa si tartru pe dintii animalului tau conduce la infectii bacteriene care pot intra in circulatia sangelui si astfel pot infecta alte parti din organismul acestuia. Boala parodontala este de multe ori asociata cu atacurile de cord, afectiunile renale, digestive, cu osteoporoza si multe alte probleme de sanatate.
Vestea buna este ca aceasta afectiune poate fi usor prevenita. Curatatul periodic al dintilor precum si ingrijirea dentara de acasa pot elimina placa si tartrul care duc la neplacutele afectiuni gingivale si infectii orale. In timpul curatirii, veterinarul face de asemenea o examinare amanuntita si completa a cavitatii bucale. Astfel, acesta poate observa prezenta cariilor, dintilor sparti, formatiunilor neobisnuite si chiar a simptomelor specifice cancerului bucal. Punctand aceste probleme din timp, rezolvarea lor va fi mult mai usoara iar sanatatea animalului tau va fi imbunatatita.
Totusi, curatarea dintilor animalului tau nu este la fel de simpla ca atunci cand mergi tu la dentist. Anestezia sau tranchilizarea sunt necesare pentru a tine animalul linistit, confortabil si in siguranta pe parcursul procedurii.
Din acest motiv, animalul tau trebuie mai intai consultat general inaintea fiecarui detartraj. La animalele cu antecedente medicale, la animalele batrane sau cu simptome de boala, se impune efectuarea analizelor de sange pentru a depista potentialele probleme sau riscuri inainte sa se efectueze anestezia. Pe baza rezultatelor, medicul va stii clar ce protocol de anestezie poate fi folosit in siguranta pentru animalul tau.
In timpul efectuarii curatirii, tartrul este indepartat de pe dintii animalului tau cu ajutorul aparaturii speciale, se verifica linia gingiei si se indeparteaza depozitele din cauza carora apar boala parodontala si mirosul neplacut al respiratiei. La finalul procedurii, medicul va aplica o solutie antibacteriana pentru a dezinfecta si a intarzia formarea altor depozite de tartru.
Dar tine minte ca ingrijirea dentara nu se incheie la medic! Perierea dintilor animalului tau acasa este foarte importanta pentru a-l proteja pe acesta de afectiunile gingivale. Ca sa fie totul ca la carte si efectul pe masura, perierea trebuie facuta de cel putin 3 ori pe saptamana. Perierea zilnica este ideala dar necesita timp si rabdare. Atentie! Nu folosi pasta de dinti pentru oameni!
Animalele au un pH diferit de al oamenilor! Da o fuga la pet-shop sau intreaba veterinarul de pasta de dinti spciala pentru animale. De asemenea, perierea trebuie insotita de clatirea cu substante antiseptice. Tot la veterinar vei gasi spray-uri bucale foarte eficiente. De asemenea, exista hrana special conceputa pentru prevenirea sau tratarea afectiunilor cavitatii bucale precum si recompense si gustari care s-au dovedit a fi foarte eficiente. Totusi, nu uita ca nimic nu inlocuieste curatarea profesionala efectuala de catre medicul veterinar!