Cum iti inveti cainele sa nu muste?

Author: HappyFeet

In fiecare an, milioane de oameni din intreaga lume sunt muscati de caini. Aceste incidente neplacute si suparatoare duc la costuri medicale ridicate, procese de judecata, iar uneori chiar la eutanasierea cainelui. Aceste probleme pot fi evitate doar daca proprietarii isi iau masuri de siguranta cum ar fi educarea animalului sa nu muste.

Exista multe tehnici cunoscute si simple care pot ajuta la diminuarea si chiar eliminarea acestui comportament nepotrivit. Eficienta acestor tehnici variaza de la rasa la rasa, dar cu rabdare si repetitie, atat puii cat si cainii adulti pot invata ca nu au voie sa muste.

Din punctul de vedere al eficientei, educarea este direct proportionala cu varsta cainelui. Cu cat acesta este mai mic, cu atat va invata mai repede. Tinand cont ca muscatul, rontaitul, ciupitul, clantanitul sunt intotdeauna prezente la un catelus, proprietarul trebuie sa fie ferm si sa elimine aceste comportamente imediat de cum incep sa apara. Chiar daca sunt draguti cand fac asa, totul se poate transforma intr-un obicei foarte prost daca nu se intervine la timp.

Incepand cu varsta de 5 saptamani, catelusii incep sa raspunda la comenzile simple. Pentru problema muscatului, un “nu!” ferm si o usoara strangere a botului cu mana pot fi un bun inceput. Ai grija sa nu-l strangi in asa fel incat sa-si muste limba! De asemenea, ai grija sa nu-l strangi prea tare.

Strangerea de bot iti va ajuta cainele sa asocieze comanda verbala cu disconfortul gestului tau. Si cum majoritatea cainilor nu suporta sa fie stransi de bot, in acest mod se vor gandi de doua ori inainte sa muste.

O alta modalitate de educare menita sa elimine muscatul este socializarea, intrucat majoritatea canilor care nu sunt obisnuiti cu prezenta oamenilor sau a altor caini, au tendinta sa muste. Trebuie sa-l faci sa socializeze inca de mic. Astfel isi va dezvolta armonios temperamentul, calmul si increderea in el. Va deveni mai prietenos cu oaspetii, cu alte animale si chiar si cu strainii.

Daca prietenul tau necuvantator nu mai este pui, fa-l sa socializeze cu cainii blanzi, prietenosi, fara urme de agresivitate. Toate acestea il vor ajuta sa observe si sa se acomodeze cu mirosuri noi, diferite comportamente si temperamente, si mai ales sa previna teama si comportamentul teritorial.

Desi cainii au tendinta sa muste si sa ciupeasca, isi reprima in mod natural aceste gesturi in fata partenerilor de joaca. Invata-l sa-si largeasca “cercul de prieteni”, reactionand la fel si in fata membrilor familiei, oaspetilor sau a altor animale.

Cand iti pui cainele fata in fata cu un animal nou, din afara casei, ai grija sa tii ambele animale un pic la distanta. Permite-le sa se apropie unul de celalalt incet, sa se cunoasca, sa-si simta mirosurile si astfel se vor comporta normal.

Fii atent la limbajul corpului. Maraitul, urechile ridicate drept sau orice alt semn, ar putea indica furie. Spune-i cainelui sa sada, mangaie-l pe spate si intinde-ti o mana catre celalalt animal. Mangaie-i pe rand, cu aceeasi mana. Astfel le vei face schimb de mirosuri. Fa-i sa se cunoasca progresiv.

La varsta de 4 luni si jumatate, in mod normal, cainii invata sa isi inhibe gestul de a musca. Dar pentru unii catelusi, acest proces poate dura mai mult. Comportamentul cainilor si abilitatea lor de a invata variaza in functie de rasa, varsta si alti factori. Educarea lor este mult mai simpla daca incepi devreme.

Exista si caini care nu renunta niciodata pe deplin la aceste apucaturi. In astfel de situatii, cainii trebuie atent supravegheati de catre proprietar. Daca ai un caine care musca si nu l-ai putut dezobisnui in niciun fel, trebuie sa te asiguri ca nu se apropie prea tare incat sa muste pe cineva sau un alt animal.

Daca te folosesti pe termen lung si cu rabdare de aceste tehnici, rezultatele vor fi pe masura. Vei avea un animal mult mai temperat, mai vesel. Si mai ales, vei preveni situatiile nedorite in care acesta ar putea fi ranit sau ar putea rani pe cineva.

Si cel mai important, nu uita! Bataia NU este rupta din Rai! Daca simti ca situatia te depaseste, cere sfatul unui medic veterinar sau al unui dresor!

 

Tags: , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.