Ingrijirea dentara la animalele de companie

Author: HappyFeet

Ingrijirea dintilor la caini si pisici este una dintre problemele cel mai des trecute cu vederea de catre proprietari. Aproximativ 80% dintre caini si pisici prezinta afectiuni parodontale inca de la varsta de doi ani. B

olile dentare inseamna mult mai mult decat respiratia urat mirositoare. In mod frecvent se ajunge la probleme de sanatate mult mai grave cum sunt afectiunile hepatice, renale si cardiace. De aceea, medicii veterinari nu numai ca trateaza bolile dentare ci si previn aparitia acestora. Un pas foarte important in acest sens este incurajarea proprietarilor de a continua acasa ingrijirea orala a animalului.

Boala parodontala la animalele de companie se manifesta exact ca la oameni. Este un proces “viclean”. Apare pe nesimtite, fara semne vizibile. Incepe in momentul in care bacteriile din gura se aseaza pe dinti si produc o pelicula fina numita “placa dentara”.

Cand bacteriile mor, acestea sunt calcifiate in bine-cunoscutul tartru care nu reprezinta decat o suprafata rugoasa pe suprafata dintilor, mediu tocmai bun la care sa adere noi bacterii. La inceput, placa dentara este moale si poate fi usor indepartata prin periere sau prin rontaitul jucariilor sau a gustarilor si biscuitilor speciali creati pentru acest lucru.

Dar daca lasam afectiunea sa avanseze si nu intervenim la timp, placa dentara duce la aparitia inflamatiilor gingivale numite “gingivite”, precum si la infectii. In final, infectia se raspandeste la radacina dintelui iar in situatiile grave afecteaza chiar oasele maxilarului cauzand durere si caderea dintilor.

Ca sa eviti toate aceste probleme, fa-i o vizita veterinarului. Acesta te va invata cum sa mentii igiena orala corecta a animalului tau inca de pe vremea cand acesta este inca pui.

Este foarte important ca proprietarii sa stie ca animalele lor pot duce o viata mult mai lunga si mai sanatoasa atata timp cat se acorda atentie deosebita ingrijirii gurii.

De fapt, unele cercetari chiar au demonstrat faptul ca intretinerea sanatatii gurii poate lungi viata animalelor de companie chiar pana la 5 ani! Asa ca fuga la veterinar si afla detalii despre cum sa obtii pupici frumos mirositor de la prietenul tau pufos!

 

Tags: , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.