Toba
Ingrediente: 2 picioare porc, 2 urechi, 2 rinichi, 1 limba, 1 inima, 1/2 cap porc, 100 g sorici, 2 capatani usturoi, 3 foi dafin, sare, piper, 1 burta porc sau mat gros de vita, 500 g carne slaba de porc
Se pune de seara burta sau matul de vita la inmuiat, in apa rece. Se spala rinichii in mai multe ape si se lasa de seara in apa cu otet.
Capul, picioarele, urechile si inima se fierb in apa – o parte carne, doua parti apa – cu sarea, foile de dafin si piperul, pana se desprinde carnea de pe oase.
Limba, rinichii, soricum si carnea se fierb 1 ora sau mai mult, pana se inmoaie. Se curata limba de pielita.
Apa trebuie sa scada ca sa ramana in cantitate egala cu carnea sau chiar mai putina. Se piseaza usturoiul. Se taie toata carnea feliute, bucatele, mai scurte si mai lungi, si se freaca, cat e calda, cu usturoi, piper si sare, dupa gust.
Se umple burta (dupa ce a fost curatata bine si spalata cu apa si otet), cu carnea taiata si zeama ingrosata. Se coase burta si se pune la fiert in apa sarata un sfert de ora.
Se raceste putin, se pune intre doua scanduri (sau doua funduri de lemn), sa ia forma si, eventual, se afuma.