Testul ADN de paternitate

Interviu cu Dr. Frank Pfannenschmid, Director General DelphiTest GmbH Germania

– Buna ziua Dle. Dr. Frank Pfannenschmid si multumim ca ati acceptat interviul nostru.
– Buna ziua.
– Genetica a dezvoltat in ultimii ani un nou produs: testul de paternitate.
– Este foarte adevarat si s-au extins foarte mult in intreaga lume.
– Ce ne puteti spune despre DelphiTest GmbH?
– Am inceput aceasta afacere in urma cu 7 ani. La inceput ne-am concentrat activitatea pe proiecte si servicii stiintifice in domeniul geneticii. In principal, clientii nostrii veneau din partea universitatilor, a departamentelor medicale si al companiilor farmaceutice din Germania. In anul 2001 am inceput sa oferim teste de paternitate catre clienti privati. Asa a fost infiintata DelphiTest GmbH.
– A fost dificila perioada de inceput a afacerii?
– Sigur ca da. Germania este cunoscuta pentru fiscalitatea sa ridicata si este dificil sa finantezi perioada de inceput. Trei mari probleme am intampinat la acea data: finantarea echipamentelor de laborator care sunt destul de scumpe, gasirea celor mai buni angajati (toti angajatii nostrii sunt specializati in biologie moleculara la universitati din Germania) si, nu in ultimul rand, gasirea de noi clienti in fiecare zi si consolidarea pozitiei noastre pe piata.
– Unde este DelphiTest astazi?
– Suntem una dintre cele mai de succes companiei din Germania care ofera teste de paternitate. Clientii nostrii nu sunt numai din Germania; ei sunt din lumea intreaga.
– Ce ne puteti spune despre laboratorul dumneavoastra?
– Laboratorul nostru este situat in Regensburg, Germania. Multe teste de paternitate sunt oferite de catre firme care nu dispun de propriul laborator si nici de instruirea necesara sau de competenta. Din pacate, majoritatea clientilor acestora nu au cum sa afle care laborator se ocupa de testul lor. Exista multe oferte “ieftine” pe piata. Multe dintre aceste firme au echipamente invechite si utilizeaza metode perimate. In consecinta, rezultatele nu sunt demne de incredere si nu ar trece de nici un control standard german de calitate. Laboratoarele germane sunt cele mai bune in ceea ce priveste controlul calitatii, pregatirea angajatilor si coeficientul de siguranta. Suntem membri ai “VALID e.V.”, o institutie care adera la standarde stricte de calitate. Pentru a obtine calitatea de membru, fiecare laborator trebuie sa indeplineasca anumite cerinte extrem de stricte, fiind testat la intervale regulate. In Germania exista cel putin 100 de firme care vand teste genetice si de paternitate. Pana in prezent, numai opt laboratoare s-au alaturat si au fost acceptate de VALID. Firmele care nu dispun de propriile facilitati si care nu au calificarea necesara nu sunt eligibile pentru a deveni membre ale acestei institutii. Statutul de membru al VALID garanteaza inalta calitate si va ofera confort psihic. In special din cauza faptului ca firme intermediare si laboratoare fondate prin mijloace frauduloase au intrat pe piata, oferind analize de o calitate foarte slaba.
– De ce apeleaza oamenii la aceste teste de paternitate?
– Expertii estimeaza ca intre 10% si 20% dintre copii legitimi nascuti nu sunt copiii biologici ai sotului (“Die Welt”, 11. Oct 1999). De obicei mama stie cine este tatal biologic al copiilor sai. In consecinta este surprinzator ca intre 20% si 30% din toate testele efectuate sunt cerute de catre femei. Un test molecular biologic este de obicei singura metoda pentru ca mama si potentialul tata sa fie siguri de paternitate.
– Ne puteti descrie ce este testarea biologica moleculara?
– Testarea biologica moleculara moderna permite ca dumneavoastra sa fiti siguri de paternitate sau de faptul ca cineva cu siguranta nu este tatal copilului. Aceasta metoda nu numai ca este mult mai exacta, dar are si un raport cost-calitate mult mai eficient decat metodele traditionale. Avem nevoie doar de cateva celule din corpul tatalui si al copilului. Prelevarea unei mostre este o metoda simpla: luati lichid din cavitatea bucala, o periuta de dinti sau un muc de tigara si trimiteti-le prin posta laboratorului nostru. In timpul testului molecular de paternitate selectam regiuni specifice ale ADN-ului tatalui si copilului si apoi le comparam. Aceasta comparatie ne permite sa atingem o probabilitate de cel putin 99.99%. Daca este necesar, putem testa mai multe regiuni ale ADN-ului, in acest caz atingand un procent de 99,99999%.
– Cine mai apeleaza la aceasta testare biologica moleculara?
– Azi, testele de paternitate biologice moleculare sunt utilizate de o varietate de entitati. Tribunalele, politia, serviciile de protectie a copilului, detectivii, avocatii si doctorii, toti folosesc aceste teste. Din ce in ce mai multe persoane private utilizeaza aceste teste necostisitoare si rapide,in special pentru confortul lor psihic.
– Este respectata confidentialitatea informatiilor?
– Toate informatiile vor fi tratate cu maximum de confidentialitate si nu sunt transmise unor terte parti. Mostrele dumneavoastra nu vor fi utilizate pentru alte teste. Toate analizele sunt realizate in laboratorul detinut de compania noastra. In momentul primirii mostrelor, nici una dintre acestea nu paraseste incinta laboratorului nostru. Daca doriti, putem distruge toate datele dupa ce v-au fost furnizate rezultatele testului dumneavoastra.
– Cum a primit societatea germana aceste teste de paternitate?
– Ei bine, o mica parte a societatii noastre s-a aratat sceptica. Inca discutam despre efectuarea unui test de paternitate fara consimtamantul mamei. Sunt cateva argumente interesante ce vin de la politicieni, avocati si persoane private. Anumite persoane considera ca nu trebuie colectate informatii fara acordul tuturor persoanelor implicate, dar pe de alta parte este dreptul tatalui de a sti daca este tatal biologic al copiilor sai sau orice copil ar trebui sa-si cunoasca parintii biologici. Dar cea mai mare parte a societatii germane a reactionat pozitiv, toti cei implicati beneficiind: tatal verifica realitatea si-si indeparteaza temerile, mama verifica cine este adevaratul tata, in cazul in care a avut mai multi parteneri, iar copilul afla adevarul despre parintii sai. Oricum, cele mai multe teste sunt pozitive, iar sotul nu mai are nicio temere si-si concentreaza afectiunea asupra familiei sale. Cunosc cazuri in care tatii refuzau sa mai faca un al doilea copil din cauza incertitudinii in care traiau. Dupa aflarea rezultatului pozitiv, au fost bucurosi sa aiba mai multi copii.
– Cate teste de paternitate efectuati pe an?
– Efectuam in jur de 3000 de teste anual, dar clientii nostrii, asa cum am mentionat anterior, sunt din Europa, America de Nord si de Sud, din Africa etc.
– Ce parere aveti despre piata romaneasca?
– In acest moment piata este destul de mica. Numai cateva companii ofera aceste servicii si cateva dintre ele chiar sunt foarte scumpe. Cred ca multi cetateni romani nu sunt informati despre evolutiile din domeniul genetic si despre posibilitatea efectuarii unor teste de paternitate pe baza ADN-ului. In plus, este dificil sa-i informezi despre ultimile descoperiri din genetica. Un motiv in plus de a multumi ziarului dumneavoastra pentru posibilitatea oferita de a informa publicul.
– Atunci, cum informati dumneavostra publicul?
– Cel mai mult pe internet. Cand cineva doreste sa afle mai multe informatii, cauta pe internet. Asa am creat pagina www.delphitest.org?
– Cum vedeti dumneavoastra evolutia pietei romanesti?
– Cred cu convingere in dezvoltarea pietei romanesti in urmatorii ani. Romania este de fapt o tara dezvoltata si cu oameni foarte bine educati. In special tinerii sunt deschisi la noile descoperiri stiintifice, sunt curiosi sa afle cat mai multe informatii si internetul, prin bibliotecile sale electronice, ofera aceasta posibilitate. Testele de paternitate pot fi vazute oriunde: la TV, ziare, internet etc. Multe celebritati (actori, staruri din muzica sau sport), apeleaza la aceste teste de paternitate. Presupun ca in urmatorii ani majoritatea romanilor vor sti ca testele de paternitate sunt posibile si precise.
– Dle. Dr. Frank Pfannenschmid va multumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.
– Si eu va multumesc si sper sa-mi oferiti ocazia de a va vorbi si despre alte proiecte stiintifice din domeniul geneticii dezvoltate de DelphiTest GmbH.

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.